25 Martie 2013 publicat în Copil 1 share-uri

Tuberculoza este o boala infecto-contagioasa produsa de o bacterie Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch).

Tuberculoza

Bacteria care produce tuberculoza este extrem de adaptata la organismul uman, rezervorul de germeni fiind aproape exclusiv uman (persoanele bolnave).

Transmiterea bolii se face pe cale aeriana, prin tuse/stranut, de la persoanele bolnave.

Diagnosticul de certitudine in cazul tuberculozei se pune prin evidentierea bacililor in sputa bolnavilor, cu ajutorul microscopului.

Secretiile respiratorii eliminate de bolnavi prin tuse, stranut si chiar vorbire contin bacili care pot infecta alte persoane.

Ventilatia si lumina naturala (razele UV) distrug bacilul tuberculos, de aceea bolnavii de tuberculoza trebuie sa stea in medii bine aerisite si cu lumina naturala.

Odata inhalat, bacilul tuberculos se depune in alveolele pulmonare, unde este “inghitit” de celulele sistemului imunitar, denumite macrofage.

Daca nu este distrus, bacilul se poate multiplica in aceste celule si infectia se poate raspandi prin sange la alte organe. Bacilii pot ramane chiar “dormanti” in organism si pot cauza boala in perioade de scadere a imunitatii.

Tuberculoza la copii

Tuberculoza copilului este greu de diagnosticat. Copiii expectoreaza rar iar sputa contine putini bacili pentru a fi diagnosticati.

De aceea, diagnosticul de tuberculoza la copii poate fi luat in considerare daca acestia au venit in contact cu un bolnav de tuberculoza sau in cazul anumitor semne si simptome.

Simptomele generale pe care le pot manifesta copiii in cazul imbolnavirii de tuberculoza:

1 Manifestari generale

  • Febra usoara/inalta
  • Scadere in greutate
  • Apatie, lipsa de interes
  • Transpiratii nocturne
  • Lipsa poftei de mancare

sursa foto:sxc.hu;shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri