Tuberculoza
Bacteria care produce tuberculoza este extrem de adaptata la organismul uman, rezervorul de germeni fiind aproape exclusiv uman (persoanele bolnave).Transmiterea bolii se face pe cale aeriana, prin tuse/stranut, de la persoanele bolnave.
Diagnosticul de certitudine in cazul tuberculozei se pune prin evidentierea bacililor in sputa bolnavilor, cu ajutorul microscopului.
Secretiile respiratorii eliminate de bolnavi prin tuse, stranut si chiar vorbire contin bacili care pot infecta alte persoane.
Ventilatia si lumina naturala (razele UV) distrug bacilul tuberculos, de aceea bolnavii de tuberculoza trebuie sa stea in medii bine aerisite si cu lumina naturala.
Odata inhalat, bacilul tuberculos se depune in alveolele pulmonare, unde este “inghitit” de celulele sistemului imunitar, denumite macrofage.
Daca nu este distrus, bacilul se poate multiplica in aceste celule si infectia se poate raspandi prin sange la alte organe. Bacilii pot ramane chiar “dormanti” in organism si pot cauza boala in perioade de scadere a imunitatii.
Tuberculoza la copii
Tuberculoza copilului este greu de diagnosticat. Copiii expectoreaza rar iar sputa contine putini bacili pentru a fi diagnosticati.
De aceea, diagnosticul de tuberculoza la copii poate fi luat in considerare daca acestia au venit in contact cu un bolnav de tuberculoza sau in cazul anumitor semne si simptome.
Simptomele generale pe care le pot manifesta copiii in cazul imbolnavirii de tuberculoza:
1 Manifestari generale
- Febra usoara/inalta
- Scadere in greutate
- Apatie, lipsa de interes
- Transpiratii nocturne
- Lipsa poftei de mancare
sursa foto:sxc.hu;shutterstock
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?