Boala celiaca sau intoleranta la gluten este destul de frecvent intalnita in populatie, in Europa avand o prevalenta de 1:200-1:500 de persoane si afecteaza mai des populatia de sex feminin.

Boala celiaca are un caracter familial, mostenit genetic, copiii fiind mai susceptibili sa dezvolte boala, daca aceasta este prezenta la rudele de gradul 1 si 2 .

Intoleranta la gluten se descopera in primii ani de viata sau chiar la varsta adulta si nu exista pana in prezent un tratament, in afara de simpla “dieta” fara gluten (cereale).

Ce este glutenul?

Glutenul este o poteina din cereale: grau, orz, ovaz, secara fata de care anumite persoane, cu predispozitie genetica, dezvolta anticorpi, care vor afecta in egala masura si celulele tubului digestiv (enterocitele).

Boala celiaca

Debutul bolii este dependent de introducerea fainoaselor (glutenului) in alimentatia copiilor, in mod obisnuit in jurul varstei de 20 de luni. Semnele de boala in cazul copiilor includ:

  • Diaree/scaune decolorate
  • Abdomenul marit de volum
  • Stagnarea cresterii ponderale si a taliei (sugarul are o crestere ponderala conforma cu varsta pana la introducerea cerealelor in alimentatie, cand incepe sa scada ponderal)
  • Lipsa poftei de mancare
  • Iritabilitate
  • Greata, varsaturi
  • Dureri abdominale

Daca observati ca micutul prezinta aceste simptome este bine sa va adresati medicului.
Intoleranta la gluten este o afectiune autoimuna, in care celulele sistemului imun dezvolta o reactie de aparare fata de aceasta proteina din cereale.

Rezultatul este o tulburare a absorbtiei tuturor principiilor digestive (lipide, proteine, vitamine, minerale), astfel incat se produce falimentul cresterii.

Copilul are anemie, carenta de vitamine, colesterol scazut, proteine sangvine scazute, hipocalcemie, care ii afecteaza dezvoltarea osoasa.

La copii, simptomele bolii se pot instala precoce (la varste cuprinse intre 4 si 24 luni): diaree cronica, distensie abdominala, scadere ponderala, tulburari de crestere.

Apar frecvent voma, anorexie, paloare, stari de iritabilitate. Mai rar, se descriu constipatie sau durere abdominala recurenta.

Atunci cand diagnosticul se stabileste tardiv, copiii pot prezenta anemie prin carenta de fier si/sau acid folic, tulburari de coagulare, pubertate intarziata.

sursa foto:shutterstock;depositphotos


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Intoleranta la gluten a copiilor.