15 Aprilie 2013 publicat în Copil 6 share-uri

Boala celiaca sau intoleranta la gluten este destul de frecvent intalnita in populatie, in Europa avand o prevalenta de 1:200-1:500 de persoane si afecteaza mai des populatia de sex feminin.

Adultii pot prezenta, ca si copiii, un tablou clasic de boala, cu diaree severa si scadere ponderala, dar sunt mult mai frecvent intalnite simptome de gravitate mai mica, cum ar fi un sindrom dispeptic sau un sindrom de colon iritabil.

Teste recomandate pentru a diagnostica intoleranta la gluten

1 Biopsie de mucoasa intestinala

Diagnosticul de certitudine al bolii celiace se confirma prin efectuarea biopsiei de mucoasa intestinala, la care se constata modificari caracteristice (leziuni ce variaza ca severitate, de la atrofie pana la disparitia vilozitatilor intestinale).

2 Anticorpii antitransglutaminaza tisulara

Transglutaminaza tisulara (tTG) a fost identificata ca fiind autoantigenul major in boala celiaca. tTG apartine unei familii complexe de enzime care intervin in formarea proteinelor. Aceasta enzima este larg raspandita in multe organe, inclusiv in tubul digestiv.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Vacanță fără bucluc și cu ZERO dezechilibre intestinale cu ajutorul Impruvis Probiotics Fast Melt! Boala celiacă sau intoleranța la gluten Bulgur: Ce Este, Beneficii și Rețete Delicioase cu Bulgur

Enzima intra in contact cu glutenul, pe care il scindeaza, fragmentele de gluten si tTG atragand limfocitele din peretele intestinal care declanseaza raspunsul imun si inflamatia. Aceasta reactie imuna afecteaza si enterocitele.

Autoanticorpii IgA impotriva tTG sunt markeri serologici cu specificitate inalta pentru boala celiaca.

In cazurile in care aceasta afectiune se asociaza cu un deficit de IgA, este necesara determinarea anticorpilor de tip IgG anti tTG. O valoare a acestor anticorpi ≥ 10 U/ml semnifica un rezultat pozitiv pentru boala celiaca.

3 Anticorpi anti-endomisium.

Algoritmul testelor de diagnostic include si determinarea anticorpilor anti-endomisium.
Nivelurile de anticorpi anti-endomisium IgA scad odata cu introducerea dietei fara gluten, ajungand la valori foarte mici sau chiar negative dupa aproximativ 9 luni de regim.

Știați că puteți găsi produse fără gluten, dar și o varietate de alimente bio la furnizorii online? Scapă de balonare cu bicarbonat – remediul simplu pentru confort digestiv Cina e gata în cateva minute! Iată cum să prepari legume congelate delicioase la air fryer

sursa foto:shutterstock;sxc.hu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri