15 Aprilie 2013 publicat în Copil 17 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Boala celiaca sau intoleranta la gluten este destul de frecvent intalnita in populatie, in Europa avand o prevalenta de 1:200-1:500 de persoane si afecteaza mai des populatia de sex feminin.

Afectiuni asociate cu boala celiaca

S-a observat o frecventa mai mare a anumitor afectiuni in randul persoanelor cu boala celiaca:

1 Deficitul selectiv de IgA

Acest deficit imun observat la 20% din persoanele cu boala celiaca, impune testarea IgA serice totale, pentru siguranta, la aceste persoane.

2 Afectiuni autoimune

  • Diabet zaharat de tip 1: asociera dintre boala celiaca si acest tip de diabet autoimun, a fost descrisa initial la adulti. Studiile au aratat prezenta autoanticorpilor anti-celule insulare pancreatice (care produc insulina) la copiii cu boala celiaca netratata si disparitia lor dupa instituirea dietei fara gluten.
  • Dermatita herpetiforma
  • Psoriazis
  • Tiroidita autoimuna

3 Sindroame genetice (Sd. Down)

4 Anemie feripriva

Tratamentul bolii celiace

Tratamentul indicat este dieta din care se exclude glutenul (cereale).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Numărul persoanelor cu alergii alimentare, în creștere îngrijorătoare. Care este ”fereastra de oportunitate” care ne-ar putea ajuta să le prevenim Bucătăriile Asiei se dau în spectacol, în Parcul Titan din București, între 17 și 19 mai Scapă de balonare cu bicarbonat – remediul simplu pentru confort digestiv

Dieta duce la remisia modificarilor intestinale observate in boala celiaca (atrofia vilozitatilor, scaderea numarului enterocitelor), mucoasa intestinala se reface in aproximativ 1-2 ani si problemele de absorbtie se amelioreaza.

Copilul incepe sa zambeasca, devine comunicativ, are pofta de mancare, scaunele se normalizeaza, isi reia cresterea ponderala.

In absenta dietei: copiii prezinta statura mica, defecte de smalt dentar, osteopenie (prin deficit de absorbtie al calciului si vitaminei D), cu risc crescut de fracturi, anemie.

Cine are indicatie pentru testare?

  1. Rudele bolnavilor celiaci
  2. Copiii/adultii diagnosticati cu afectiuni care se asociaza frecvent cu boala celiaca
  3. Copiii cu anemie feripriva

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe informatii despre parinti si copii.

sursa foto:shutterstock

Cina e gata în cateva minute! Iată cum să prepari legume congelate delicioase la air fryer Sezamo: crește interesul clienților pentru produse de tip nutriție specială, 1 din 5 coșuri conține cel puțin un astfel de produs Intoleranța la lactoză în cazul copiilor – simptome, diagnostic, tratament

articol de ioana paunescu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri