22 Aprilie 2013 publicat în Copil 33 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Vaccinul ROR poate proteja copiii de principalele boli eruptive ale copilariei (oreion, rujeola, rubeola) si mai ales de complicatiile acestora.

Bolile eruptive ale copilariei

1 Rujeola

Rujeola este o infectie acuta cauzata de virusul rujeolic, extrem de contagioasa, obisnuita la copii. Incidenta maxima este la grupa de varsta 5-19 ani. Ultima epidemie de rujeola a evoluat in Romania intre anii 1992 si 1995, perioada in care s-au inregistrat aproape 43.000 cazuri.

Sursa de infectie este reprezentata de omul bolnav, iar calea de transmitere este aerogena, prin contactul direct cu picaturile din secretiile respiratorii ale persoanelor infectate.

Este una dintre cele mai contagioase boli infectioase. Virusul rujeolic a fost izolat din secretiile respiratorii ale bolnavilor pana la 48 de ore dupa debutul eruptiei.

Invazia directa a limfocitelor T la bolnavii cu rujeola duce la depresia temporara a imunitatii. Scaderea imunitatii produsa de virusul rujeolic, persista pana la 6 saptamani si predispune copilul la suprainfectii bacteriene, ca otite medii si pneumonii. Imunitatea dupa infectia rujeolica sau vaccinarea cu virus viu atenuat este durabila toata viata.

Incubatia este de 10-14 zile. Primele 3-4 zile ale infectiei se manifesta printr-o stare generala alterata, febra, lipsa poftei de mancare, conjunctivita si simptome respiratorii: tuse, secretii nazale, mimand o infectie respiratorie severa. La sfarsitul acestei perioade si inaintea aparitiei eruptiei se observa hipertrofia mucoasei opuse molarului al doilea (semnul Koplik), caracteristic rujeolei.

Eruptia din rujeola sub forma de bubite rosii apare initial retroauricular, apoi pe fata si progreseaza pana la extremitati, ultimele fiind incluse palmele si talpile. Pe masura ce se extinde, eruptia devine confluenta, mai ales pe fata si ceafa.

Eruptia dureaza frecvent 5 zile si dispare de pe regiunile initial afectate, fiind urmata de o pigmentatie bruna, eventual si de o descuamatie fina. Boala necomplicata are durata de 7-10 zile, tusea fiind ultimul simptom care dispare.

Cele mai frecvente complicatii care pot sa apara cuprind tractul respirator si sistemul nervos central (encefalita rujeolica).

Rujeola asociata cu sarcina este urmata de avort spontan sau nastere prematura, dar nu produce anomalii congenitale la fat.

Rujeola necomplicata se izoleaza si se trateaza la domiciliu. Repausul la pat este indicat in perioada febrila. Igiena tegumentelor si mucoaselor se impune, cu spalaturi oculare ca si gargara cu ceai de
musetel.

Dieta consta, in perioada febrila, din lichide: ceaiuri, limonada, sucuri de fructe, lapte, supe, apoi se imbogateste treptat.

Febra se combate cu antipiretice (paracetamol). Tusea se calmeaza cu siropuri de tuse si ceaiuri calde. Antibioticele nu sunt indicate in tratamentul rujeolei necomplicate.

sursa foto: sxc.hu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri