22 Aprilie 2013 publicat în Copil 33 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Vaccinul ROR poate proteja copiii de principalele boli eruptive ale copilariei (oreion, rujeola, rubeola) si mai ales de complicatiile acestora.

2 Rubeola

Rubeola este o boala infectioasa acuta produsa de virusul rubeolic. Incidenta maxima a rubeolei este primavara si la copiii de 5-9 ani. Sursa de infectie este reprezentata de bolnav, prin secretiile respiratorii infectante cu contagiozitate maxima in eruptie, dar raspandirea virusului debuteaza cu 10 zile preeruptiv si
dureaza pana la 15 zile posteruptiv.

Copiii prezinta imunitate pe viata dupa un atac de rubeola. Incubatia variaza in medie 12-18 zile.

In rubeola sunt caracteristice adenopatiile cervicale (marirea ganglionilor din zona capului si gatului) care persista mai multe saptamani si includ ganglionii retroauriculari, retrocervicali si suboccipitali.

Eruptia incepe pe fata si progreseaza, dar nu conflueaza, durata ei fiind in medie 3-5 zile. Febra daca exista dispare dupa prima zi a eruptiei. Complicatiile sunt rare, insa rubeola care survine la inceputul sarcinii este o boala extrem de grava, ducand la moartea fatului, nastere prematura si multiple defecte congenitale.

3 Varicela

Varicela ("varsatul de vant") este infectia primara cu virusul varicelo-zosterian.

Boala este extrem de contagioasa. Sursa de infectie este reprezentata de bolnavii cu varicela sau herpes zoster.

Bolnavii sunt infectiosi cu aproximatitiv 48 de ore inaintea formarii veziculelor si 4-5 zile dupa aparitia ultimelor cruste.

Calea de transmitere a infectiei se realizeaza prin contact direct cu leziunile cutanate, prin aerosoli infectati si obiecte proaspat contaminate cu lichid vezicular.

Virusul ramane cantonat in ganglionii spinali si se poate reactiva, in cursul vietii, daca imunitatea scade, sub forma eruptiei veziculare dureroase pe traiectul anumitor nervi (zona zoster).

Incubatia varicelei este de 13-17 zile. La inceput copilul prezinta semne generale usoare ca: indispozitie, lipsa poftei de mancare, astenie, cefalee, febra 38°C.

Perioada de eruptie dureaza 7-10 zile. Eruptia se caracterizeaza prin prezenta unor veziculele care apar in 3-5 puseuri eruptive, la 1-2 zile interval si evolueaza spre uscare, cu formarea unor cruste, care lasa dupa desprindere o usoara cicatrice pigmentata, care se va vindeca. Febra insoteste fiecare puseu eruptiv, de obicei 38°C.

Eruptia de varicela este insotita de prurit (mancarime) si intereseaza intreg tegumentul, inclusiv pielea capului, precum si mucoasele: bucala, conjunctivala, genitala.
De aceea pot sa apara simptome precum: fotofobie, lacrimare, dureri la inghitire, jena la mictiune.

Vezicula contine la inceput un lichid clar, incolor. Dupa 3-4 zile lichidul se resoarbe, iar vezicula se transforma in crusta. Stadiul de cruste poate dura 10-20 de zile. Daca veziculele s-au suprainfectat, procesul trece din stratul epidermic in derm, iar cicatricea va fi permanenta.

Este absolut contraindicata administrarea de aspirina copilului cu varicela si in general copiilor sub 14 ani, datorita riscului aparitiei unei complicatii amenintatoare de viata: sindromul Reye (afectare nervoasa si hepatica).

sursa foto: depositphotos;shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri