22 Aprilie 2013 publicat în Copil 33 share-uri

Vaccinul ROR poate proteja copiii de principalele boli eruptive ale copilariei (oreion, rujeola, rubeola) si mai ales de complicatiile acestora.

4 Scarlatina

Scarlatina rezulta din infectia cu o bacterie denumita streptococ beta-hemolitic de grup A. Imunitatea este durabila. Boala apare la copiii de 5-15 ani, cu un varf de incidenta in primii ani de scoala si in anotimpul rece. Sursa de infectie este reprezentata de bolnav sau purtatorul sanatos de germen (15-20% dintre scolari).

Calea de transmitere este aerogena, prin saliva sau secretii nazale infectante. Aglomeratia favorizeaza raspandirea inter-persoane a germenului.

Incubatia variaza de la 1 la 7 zile, cu o medie de 3 zile. Debutul se caracterizeaza prin: febra 39°-40°C; varsaturi; cefalee; frisoane; faringita; dureri abdominale. Perioada de eruptie survine la 12-48 de ore de la debut.

Eruptia nu apare pe palme si plante. Febra urca abrupt la 39°6-40°C, a doua zi, iar la bolnavii netratati revine la normal in 5-7 zile, pe cand la cei cu penicilinoterapie, temperatura se normalizeaza in 12-24 ore dupa inceperea tratamentului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Limba este rosie, initial acoperita cu un depozit alb, apoi depozitul se descuameaza si persista limba rosie cu papile proeminente (limba zmeurie).

Eruptia este rosie, punctata, disparand la presiune, aspra la palpare (ca “nisipul”). Initial apare in axile, inghinal si pe gat, iar in 24 ore este generalizata. Fruntea si obrajii apar congestionate, cu paloare in jurul gurii (masca de scarlatina).

Tratament

  • izolare obligatorie in spital 7 zile, cu repaus la pat
  • antibioticoterapia cu penicilina 10 zile

5 Oreion

Oreionul este o infectie virala produsa de virusul urlian. 90% din toate cazurile apar la copiii sub 14 ani. Transmiterea naturala se produce prin contact direct aerogen, prin picaturi de secretii, care patrund prin nas si gura. Contagiozitatea maxima este inaintea aparitiei sau la debutul bolii.

Incubatia este de 16-18 zile. Debutul poate fi cu simptome nespecifice: febra redusa, stare generala modificata, cefalee.

5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!  

Perioada de stare:

  • febra urca la 37°-40° C timp de 3 zile
  • apare tumefactia rapida a unei glande parotide, acompaniata de senzatia de tensiune dureroasa si durere otica; la 1-2 zile apare tumefactia glandei parotide opuse, rezultand aspectul de "para" al fetei.
  • apar dificultati de masticatie si pronuntie
  • ingestia de citrice exacerbeaza durerea locala

In 7 zile glanda parotida revine la normal, iar febra, durerea si tensiunea locala dispar.

Complicatii

Meningita urliana se manifesta tipic cu cefalee, varsaturi, febra, redoarea cefei;

Orhiepididimita urliana

Inflamatia testiculelor este cea mai frecventa manifestare extrasalivara la adult, aparand la 20-30% dintre pacientii infectati cu virus urlian, dupa pubertate.

Se manifesta cu febra 39-41°C, frisoane, varsaturi, cefalee, dureri vii testiculare, testiculul marit de volum si dureaza aproximativ o saptamana.

Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023

Nu exista un tratament antiviral specific, ci doar simptomatic (antipiretice, analgezice) si comprese reci externe sau punga cu gheata.

Vaccinul ROR

Vaccinul (rujeola-oreion-rubeola), in Romania, se administreaza copiilor la varsta de 12 luni si la 7 ani. 94-95% dintre copiii vaccinati au anticorpi protectori impotriva acestor virusuri timp de 10-18 ani.

va recomandam:

Bolile copilariei si principalele lor simptome

10 semne si simptome ca micutul tau poate fi bolnav!

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe informatii despre parinti si copii.

sursa foto:shutterstock


articol de ioana paunescu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri