26 Aprilie 2013 publicat în Copil 11 share-uri

Alimentatia la san este recomandata tuturor sugarilor la termen si celor nascuti inainte de termen.
5 Imunoglobulinele, in special IgA secretorie din laptele de mama se interpune ca o bariera la nivelul mucoasei intestinale, in calea patrunderii bacteriilor si a virusurilor.

6 Aminoacizii liberi, cu o concentratie de 5 ori mai mare in laptele uman fata de laptele de vaca, au un rol esential in cresterea sugarului si in dezvoltarea creierului (cisteina, metionina, triptofan, taurina).

Lipidele din laptele matern

Lipidele din laptele uman prezinta variatii: de la femeie la femeie, in functie de regimul alimentar, in raport cu momentul suptului si al zilei.

Concentratia de lipide din lapte este maxima intre orele 10-14 si cea mai mica dimineata. De asemenea, este in concentratie mai mica la inceputul suptului si maxima la sfarsitul suptului, pentru a conferi senzatia de satietate.

De aceea, nou-nascutul hranit la san nu va simti constant nevoia de hrana, scazand riscul obezitatii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele”

Lipidele laptelui uman sunt diferite fata de cele din laptele de vaca. Acizii grasi mono si polinesaturati reprezinta 50% din ac. grasi ai laptelui uman ( raport 1/1), spre deosebire de laptele de vaca, bogat in acizi grasi saturati (raportul acizi grasi nesaturati/saturati fiind 1/3).

Acidul linoleic (omega-6) este de 5 ori mai crescut in laptele matern decat in cel de vaca. Acidul linoleic are un rol esential in maturarea sitemului nervos al sugarului si favorizeaza absorbtia intestinala a lipidelor si a calciului.

Laptele de femeie are un continut mai mare de fosfolipide (lecitina, sfingomielina), fata de laptele de vaca. Fosfolipidele sunt componente esentiale ale materiei cerebrale (neuroni).

Minerale

Substantele minerale se gasesc in proportie mai scazuta in laptele uman (2-3g/l) fata de laptele de vaca(8g/l).

2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Calciu: in laptele uman = 210-340 mg/l, in laptele de vaca = 1000-1170 mg/l. Insa absorbtia calciului nu depinde de concentratia lui din lapte ci de raportul calciu/fosfor al laptelui.

Raportul calciu/fosfor in laptele uman = 2:1, ceea ce ii confera o biodisponibilitate si o absorbtie crescuta, spre deosebire de laptele de vaca, unde raportul este 1 :2. De aceea, alimentatia la san previne riscul aparitiei rahitismului la copil.

Fierul din laptele de mama, desi in cantitate foarte mica 0,5 mg/l, are o biodisponibilitate foarte mare. Laptele de vaca nu contine fier.

sursa foto:shutterstock;sxc.hu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri