6 Aminoacizii liberi, cu o concentratie de 5 ori mai mare in laptele uman fata de laptele de vaca, au un rol esential in cresterea sugarului si in dezvoltarea creierului (cisteina, metionina, triptofan, taurina).
Lipidele din laptele matern
Lipidele din laptele uman prezinta variatii: de la femeie la femeie, in functie de regimul alimentar, in raport cu momentul suptului si al zilei.
Concentratia de lipide din lapte este maxima intre orele 10-14 si cea mai mica dimineata. De asemenea, este in concentratie mai mica la inceputul suptului si maxima la sfarsitul suptului, pentru a conferi senzatia de satietate.
De aceea, nou-nascutul hranit la san nu va simti constant nevoia de hrana, scazand riscul obezitatii.
Lipidele laptelui uman sunt diferite fata de cele din laptele de vaca. Acizii grasi mono si polinesaturati reprezinta 50% din ac. grasi ai laptelui uman ( raport 1/1), spre deosebire de laptele de vaca, bogat in acizi grasi saturati (raportul acizi grasi nesaturati/saturati fiind 1/3).
Acidul linoleic (omega-6) este de 5 ori mai crescut in laptele matern decat in cel de vaca. Acidul linoleic are un rol esential in maturarea sitemului nervos al sugarului si favorizeaza absorbtia intestinala a lipidelor si a calciului.
Laptele de femeie are un continut mai mare de fosfolipide (lecitina, sfingomielina), fata de laptele de vaca. Fosfolipidele sunt componente esentiale ale materiei cerebrale (neuroni).
Minerale
Substantele minerale se gasesc in proportie mai scazuta in laptele uman (2-3g/l) fata de laptele de vaca(8g/l).
Calciu: in laptele uman = 210-340 mg/l, in laptele de vaca = 1000-1170 mg/l. Insa absorbtia calciului nu depinde de concentratia lui din lapte ci de raportul calciu/fosfor al laptelui.
Raportul calciu/fosfor in laptele uman = 2:1, ceea ce ii confera o biodisponibilitate si o absorbtie crescuta, spre deosebire de laptele de vaca, unde raportul este 1 :2. De aceea, alimentatia la san previne riscul aparitiei rahitismului la copil.
Fierul din laptele de mama, desi in cantitate foarte mica 0,5 mg/l, are o biodisponibilitate foarte mare. Laptele de vaca nu contine fier.
sursa foto:shutterstock;sxc.hu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară