Anorexia si bulimia sunt tulburari de alimentatie caracterizate printr-o preocupare exagerata privind greutatea si forma corpului, cu perturbarea comportamentului alimentar.
Aceste tulburari apar indeosebi la adolescente si se pot prelungi pana la varsta adulta.
Anorexia
Anorexia se caracterizeaza prin infometare autoimpusa si refuzul de a mentine o greutate la valoarea minima a normalului corespunzatoare varstei si inaltimii, asociata teama de a nu lua in greutate.
Anorexia se poate intalni din prima saptamana de viata, la sugari, dar si la copii, prevalenta in prima copilarie fiind de 1-5%.
Bulimia
Bulimia consta in episoade repetate de consum alimentar excesiv urmate de comportamente compensatorii precum: varsaturi autoprovocate, diete restrictive, abuz de laxative, diuretice sau exercitii fizice intense.
Cauzele tulburarilor de alimentatie
Tulburarile de comportament alimentar cunosc o varietate de factori cauzali, care au fost grupati in factori: genetici, socio-culturali si psihologici.
Cauzele tulburarilor de alimentatie: Factorii genetici
Studii recente care au aratat o prevalenta crescuta a acestor afectiuni de-a lungul vietii, la rudele de gradul I ale pacientilor; astfel, fetitele pacientelor cu anorexie au risc de 6,6% de a dezvolta afectiunea.
Anumiti neuromediatori(serotonina) si hipotalamusul („creierul endocin”) au o hiperactivitate ce se pare ca este implicata in aparitia acestor tulburari, dar si a unor trasaturi de personalitate ca perfectionismul, obsesionalitatea sau pesimismul.
Serotonina stimuleaza producerea satietatii, fiind implicata si in modularea impulsivitatii si comportamentului obsesiv, ceea ce explica asocierea frecventa dintre tulburarile de comportament alimentar si tulburarile de dispozitie.
Kids&food by Shutterstock.com
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.