Inca de mici, copiii supradotati impresioneaza prin anumite caracteristici: sunt foarte activi si energici, insa mereu au un scop, dorm mai putin decat copiii de aceeasi varsta, vorbesc, socotesc, citesc sau merg mai devreme, pot vorbi tarziu, dar atunci uimesc prin vorbirea in propozitii corecte si complexe, au dorinta de a cerceta, de a explora mediul inconjurator, pun intrebari “de oameni mari”, invata jocuri rapid, disting precoce realitatea de fantezie.

Copiii supradotati

Copiii supradotati au o inteligenta peste medie, fie o inteligenta globala, fie o inteligenta superioara intr-unul din domeniile stiintelor exacte sau stiintelor comunicarii.

Ce este inteligenta?

Inteligenta este capacitatea unei persoane:
• Sa acumuleze cunostinte (invatarea, intelegerea)
• Sa aplice cunostinte (rezolvarea problemelor, interactiunea cu mediul)
• Sa aiba o gandire “abstracta”

iq-copii-invatare
Coeficientul mediu de inteligenta este intre 90-110.
Inteligenta superioara: 115-130
Copil supradotat: 130-140
Geniu: mai mult de 140

Inteligenta are o parte importanta care “se mosteneste” genetic, dupa cum arata studiile si o parte care este influentata de mediu si educatie.
Alti factori care influenteaza inteligenta tin de perioada prenatala (viata intrauterina), nutritia din primii ani de viata, absenta traumelor psihice sau a bolilor in prima copilarie.

Inteligenta…de diferite tipuri

Exista mai multe tipuri de inteligenta care au fost studiate de-alungul timpului:
- Verbala
- Numerica
- Spatiala
- Lingvistica
- Muzicala
- Logica-matematica
- Relationala-emotionala

Kids learning Photo@Shutterstock.com


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului IQ de copil: ce coeficint de inteligenta are micutul tau?.