Tulburarile de alimentatie la copii si adolescenti: ce ar trebui sa stie parintele

12:06, 17 Iunie 2013 publicat în Copil5 share-uri

Studiile arata ca 86% din indivizii afectati de tulburari de alimentatie au sub 20 ani, iar dintre acestia 77% au intre 1 si 15 ani.

Anorexia si bulimia sunt tulburari de alimentatie caracterizate printr-o preocupare exagerata privind greutatea si forma corpului, cu perturbarea comportamentului alimentar.

Aceste tulburari apar indeosebi la adolescente si se pot prelungi pana la varsta adulta.

Citeste si:
Supa crema de dovlecei | Retete de diversificare
Supa crema de dovlecei |...

Anorexia

Anorexia se caracterizeaza prin infometare autoimpusa si refuzul de a mentine o greutate la valoarea minima a normalului corespunzatoare varstei si inaltimii, asociata teama de a nu lua in greutate.
Anorexia se poate intalni din prima saptamana de viata, la sugari, dar si la copii, prevalenta in prima copilarie fiind de 1-5%.

Bulimia

Bulimia consta in episoade repetate de consum alimentar excesiv urmate de comportamente compensatorii precum: varsaturi autoprovocate, diete restrictive, abuz de laxative, diuretice sau exercitii fizice intense.

Citeste si:
10 Sfaturi pentru a-ti convinge copilul sa manance legume
10 Sfaturi pentru a-ti...

Cauzele tulburarilor de alimentatie

Tulburarile de comportament alimentar cunosc o varietate de factori cauzali, care au fost grupati in factori: genetici, socio-culturali si psihologici.

Cauzele tulburarilor de alimentatie: Factorii genetici

Studii recente care au aratat o prevalenta crescuta a acestor afectiuni de-a lungul vietii, la rudele de gradul I ale pacientilor; astfel, fetitele pacientelor cu anorexie au risc de 6,6% de a dezvolta afectiunea.

Anumiti neuromediatori(serotonina) si hipotalamusul („creierul endocin”) au o hiperactivitate ce se pare ca este implicata in aparitia acestor tulburari, dar si a unor trasaturi de personalitate ca perfectionismul, obsesionalitatea sau pesimismul.

Serotonina stimuleaza producerea satietatii, fiind implicata si in modularea impulsivitatii si comportamentului obsesiv, ceea ce explica asocierea frecventa dintre tulburarile de comportament alimentar si tulburarile de dispozitie.

Kids&food by Shutterstock.com


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri