Studiile arata ca 86% din indivizii afectati de tulburari de alimentatie au sub 20 ani, iar dintre acestia 77% au intre 1 si 15 ani.

Anorexia si bulimia sunt tulburari de alimentatie caracterizate printr-o preocupare exagerata privind greutatea si forma corpului, cu perturbarea comportamentului alimentar.

Aceste tulburari apar indeosebi la adolescente si se pot prelungi pana la varsta adulta.

Anorexia

Anorexia se caracterizeaza prin infometare autoimpusa si refuzul de a mentine o greutate la valoarea minima a normalului corespunzatoare varstei si inaltimii, asociata teama de a nu lua in greutate.
Anorexia se poate intalni din prima saptamana de viata, la sugari, dar si la copii, prevalenta in prima copilarie fiind de 1-5%.

anorexie bulimie copii si adolescenti

Bulimia

Bulimia consta in episoade repetate de consum alimentar excesiv urmate de comportamente compensatorii precum: varsaturi autoprovocate, diete restrictive, abuz de laxative, diuretice sau exercitii fizice intense.

Cauzele tulburarilor de alimentatie

Tulburarile de comportament alimentar cunosc o varietate de factori cauzali, care au fost grupati in factori: genetici, socio-culturali si psihologici.

Cauzele tulburarilor de alimentatie: Factorii genetici

Studii recente care au aratat o prevalenta crescuta a acestor afectiuni de-a lungul vietii, la rudele de gradul I ale pacientilor; astfel, fetitele pacientelor cu anorexie au risc de 6,6% de a dezvolta afectiunea.

Anumiti neuromediatori(serotonina) si hipotalamusul („creierul endocin”) au o hiperactivitate ce se pare ca este implicata in aparitia acestor tulburari, dar si a unor trasaturi de personalitate ca perfectionismul, obsesionalitatea sau pesimismul.

Serotonina stimuleaza producerea satietatii, fiind implicata si in modularea impulsivitatii si comportamentului obsesiv, ceea ce explica asocierea frecventa dintre tulburarile de comportament alimentar si tulburarile de dispozitie.

Kids&food by Shutterstock.com


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Tulburarile de alimentatie la copii si adolescenti: ce ar trebui sa stie parintele.