2. Invata-l sa eonomiseasca banuti pentru orice si-ar dori sa-si cumpere. Pune-i la dispozitie o pusculita in care sa-si acumuleze suma necesara achizitionarii produsului dorit de aceasta. Invata-l sa-si gestioneze banii primiti: spre exemplu daca ii dati 5 lei, invati-l sa puna un procent la pusculita, un procent sa-si cumpere ceva cand mergeti impreuna la cumpararturi etc.
3. Implica-l pe copil in diverse activitati din care sa fie recompensat cu bani (sume mici); spre exemplu sa ajute in vreo activitate gospodareasca (sa adune niste flori, sa hraneasca animalul de companie etc.), sa faca diferite „servicii” bunicului, matusii etc., astfel vei reusi sa-l responsabilizezi si sa-l motivezi sa-si umple pusculita.
4. Invata-l pe copilul tau sa fie altruist, cu alte cuvinte sa ajute si pe altcineva care nu are atatea jucarii/hainute cate are el. Astfel se creeaza un moment potrivit pentru a-l invata si a-i explica de ce unii au mai mult si altii nu au deloc si cum sa aprecieze cat are.
5. Nu uita ca puterea exemplului este foarte mare; nu-i oferi doar copilului diverse sarcini pentru a castiga bani, iar tu ca printe doar sa stai si sa-i monitorizezi activitatea. Ci ar trebui sa te vada si pe tine ca esti angajat in vreun tip de activitate. In astfel de conditii reusesti sa-i exemplifici ca tu muncesti si la serviciu pentru bani, dar si acasa.
6. Nu in ultimul rand, verifica te rog care este atitudinea ta si a familiei in general, fata de bani, fata de bogatie, sau saracie. Copilul este martor a acestor comportamente si va invata si din ele. Care sunt convingerile voastre?
Daca esti parinte, te invit sa cauti solutii pentru educatia financiara a copilului tau, fie prin carti, fie prin cursuri specializate, gratuite sau platite.
Citeste si alte articole ale Expertului nostru:
Despre dependenta de DRAGOSTE - Oglinda nevoilor personale
Psihologia cuplului: Cele 4 tipare care ne impiedica sa gasim dragostea adevarata
Oana Popescu-Argetoia
www.oanapopescuargetoia.ro
Kids&money@Shutterstock.com
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?