Bolile pneumococice sunt cea mai mare ingrijorare a medicilor in cazul copiilor sub 2 ani, reprezentand principala cauza de mortalitate la nivel global, dintre bolile prevenibile prin vaccinare. Medicii romani recomanda vaccinarea pneumococica pentru copiii cu varsta sub 2 ani, insa pretul ridicat al vaccinului impiedica parintii sa il achizitioneze.

Bolile pneumococice - o amenintare pentru copii la nivel global

In momentul de fata, bolile pneumococice reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel global la copiii cu varste sub 5 ani, dintre bolile prevenibile prin vaccinare. In Romania, conform Institutului National de Sanatate Publica, rata mortalitatii infantile la nivelul anului 2010 la 1000 nascuti vii a fost de 9,79, mult deasupra mediei Europene (4,18 decese la 1000 nascuti vii), fiind a doua tara in clasamentul mortalitatii infantile, dupa Republica Moldova.

Mortalitatea standard prin infectii respiratorii acute, pneumonii si gripa la 100 000 de copii sub 5 ani in Romania a fost de 62,89, media UE fiind 4,64. 50% dintre cazurile severe de pneumonie la copii sunt atribuite pneumococului.

In cazul meningitei pneumococice, rata medie de mortalitate in Europa este estimata la 38%. Consecintele pe termen lung ale meningitei pneumococice pot fi intalnite in cazul a aproximativ 60% dintre copiii afectati: retard mental, convulsii, tulburari motorii, tulburari de vorbire, surditate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Campania “Donăm Sânge Împreună”, inițiată de Hotel Sheraton București a strâns peste 300 litri de sânge de la lansare și pregătește un nou maraton de donare pe 19 aprilie. România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

O problema in plus este data de faptul ca tratamentele cu antibiotice devin din ce in ce mai putin eficiente din cauza cresterii rezistentei pneumococului la antibioticele uzuale. In Romania, 1 din 4 copii care isi pierd viata in primul an de la nastere o fac din cauza bolilor respiratorii, acestea fiind provocate intr-o mare masura de pneumococ.

Importanta vaccinurilor pneumococice

Vaccinurile au redus considerabil incidenta bolilor infectioase, salvand milioane de copii anual in intreaga lume. Incidenta multor boli precum rujeola, variola, poliomielita a fost dramatic redusa. In tarile care au implementat vaccinarea pneumococica de rutina a copiilor, in cadrul unui program national de imunizare, incidenta bolilor pneumococice a fost redusa in mod consistent si substantial.

Foto@Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri