12:07, 10 Iulie 2013 publicat în Copil

Bolile pneumococice sunt cea mai mare ingrijorare a medicilor in cazul copiilor sub 2 ani, reprezentand principala cauza de mortalitate la nivel global, dintre bolile prevenibile prin vaccinare. Medicii romani recomanda vaccinarea pneumococica pentru copiii cu varsta sub 2 ani, insa pretul ridicat al vaccinului impiedica parintii sa il achizitioneze.

Bolile pneumococice - o amenintare pentru copii la nivel global

In momentul de fata, bolile pneumococice reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel global la copiii cu varste sub 5 ani, dintre bolile prevenibile prin vaccinare. In Romania, conform Institutului National de Sanatate Publica, rata mortalitatii infantile la nivelul anului 2010 la 1000 nascuti vii a fost de 9,79, mult deasupra mediei Europene (4,18 decese la 1000 nascuti vii), fiind a doua tara in clasamentul mortalitatii infantile, dupa Republica Moldova.

Mortalitatea standard prin infectii respiratorii acute, pneumonii si gripa la 100 000 de copii sub 5 ani in Romania a fost de 62,89, media UE fiind 4,64. 50% dintre cazurile severe de pneumonie la copii sunt atribuite pneumococului.

Citeste si:
Parpiro. O mască de calitate înseamnă un copil protejat.
Parpiro. O mască de calitate...

In cazul meningitei pneumococice, rata medie de mortalitate in Europa este estimata la 38%. Consecintele pe termen lung ale meningitei pneumococice pot fi intalnite in cazul a aproximativ 60% dintre copiii afectati: retard mental, convulsii, tulburari motorii, tulburari de vorbire, surditate.

O problema in plus este data de faptul ca tratamentele cu antibiotice devin din ce in ce mai putin eficiente din cauza cresterii rezistentei pneumococului la antibioticele uzuale. In Romania, 1 din 4 copii care isi pierd viata in primul an de la nastere o fac din cauza bolilor respiratorii, acestea fiind provocate intr-o mare masura de pneumococ.

Citeste si:
Peste jumătate de milion de EURO donați în Orașul Faptelor Bune,...
Peste jumătate de milion de...

Importanta vaccinurilor pneumococice

Vaccinurile au redus considerabil incidenta bolilor infectioase, salvand milioane de copii anual in intreaga lume. Incidenta multor boli precum rujeola, variola, poliomielita a fost dramatic redusa. In tarile care au implementat vaccinarea pneumococica de rutina a copiilor, in cadrul unui program national de imunizare, incidenta bolilor pneumococice a fost redusa in mod consistent si substantial.

Foto@Shutterstock.com


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri