Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda introducerea vaccinului pneumococic conjugat in programele nationale de imunizare din toate statele lumii. Vaccinarea este singura metoda eficienta de preventie a bolilor pneumococice si, in acelasi timp, poate controla cresterea incidentei bolilor pneumococice rezistente la antibiotice, deoarece printre serotipurile incluse in vaccinuri sunt si cele care prezinta mai frecvent rezistenta.
Daca in 23 de state europene importante copiii sunt protejati impotriva acestei boli, fiind vaccinati prin programe de imunizare derulate de autoritati, in Romania nu s-a initiat niciun demers pentru protejarea copiilor impotriva acestor boli de multe ori fatale.
Comunicat de presa
Bolile pneumococice la copiii cu varste sub 2 ani reprezinta cea mai mare ingrijorare, atat pentru pediatri, cat si pentru medicii de familie, potrivit unui studiu recent realizat de Ipsos Healthcare . Cercetarea a aratat ca nivelul ingrijorarii doctorilor cu privire la bolile pneumococice a atins o medie de 9,1 – pe o scara de la 1 la 10 – mult peste scorul 7,9, inregistrat la nivelul Europei de Est.
Rezultatele studiului au fost prezentate in cadrul unei mese rotunde organizate la Palatul Parlamentului de Coalitia pentru o Noua Preventie (CNP 2013) si de Ministerul Sanatatii, la care au participat Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, doctori, parlamentari romani si experti in vaccinare. Dupa bolile pneumococice, rujeola se afla pe locul doi in privinta nivelului de ingrijorare a medicilor romani, urmata de gripa sezoniera si rubeola.
82% dintre doctorii romani (87% dintre pediatri si 81% dintre medicii de familie) recomanda vaccinarea pneumococica pentru copiii cu varste pana la 2 ani. In plus, Romania are cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana, o treime dintre decese fiind cauzate de pneumonie.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară