Bolile pneumococice sunt cea mai mare ingrijorare a medicilor in cazul copiilor sub 2 ani, reprezentand principala cauza de mortalitate la nivel global, dintre bolile prevenibile prin vaccinare. Medicii romani recomanda vaccinarea pneumococica pentru copiii cu varsta sub 2 ani, insa pretul ridicat al vaccinului impiedica parintii sa il achizitioneze.

In ciuda acestor date, doar 15% dintre parinti cer vaccinarea pneumococica in mod spontan, potrivit medicilor romani. In opinia doctorilor, cel mai important motiv pentru care parintii nu isi vaccineaza copiii este faptul ca nu isi permit vaccinul (73%) si faptul ca vaccinul nu este compensat/oferit gratuit (71%).
Cercetarea este relevanta pentru Romania in contextul anuntului recent al CNP 2013 si Ministerului Sanatatii privind introducerea vaccinului pneumococic pentru intreaga cohorta de copii cu varste pana la 2 ani, in al patrulea trimestru din 2013.

Incredere în siguranta vaccinurilor

82% dintre medicii romani care au participat la cercetare si 93% dintre pediatri au afirmat ca sunt increzatori in siguranta vaccinurilor. Acestia au identificat si principalul obstacol in calea vaccinarii pneumocice: pretul (82%).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

„Suntem bucurosi sa aflam ca opiniile si convingerile noastre despre necesitatea vaccinului pneumococic sunt confirmate de doctori, singurii in care putem avea incredere cand vine vorba de vaccinare. Misiunea noastra este ca, impreuna cu expertii, sa educam parintii pentru a avea copii protejati si sanatosi. Suntem increzatori ca vaccinarea pneumococica va deveni o parte a Programului National de Imunizare incepand din 2013, astfel incat sa inlaturam bariera pretului si sa oferim vaccinul gratuit tuturor bebelusilor“, a declarat Andreea Marin, Presedinte al Fundatiei „Pretuieste Viata“ si ambasadorul campaniei CNP 2013.


„Ne dorim sa asezam preventia la loc de cinste. Vreau sa transmitem parintilor ca avem grija de sanatatea copiilor lor. Ministerul Sanatatii pregateste procedura de licitatie pentru achizitionarea vaccinului pneumococic. Ne aflam in faza de elaborare a caietelor de sarcini si intentionam demararea procedurii la inceputul lunii august, astfel incat in lunile noiembrie-decembrie sa avem vaccinul necesar inceperii vaccinarii gratuite a copiilor in varsta de pana la 2 ani, in cadrul programului national de imunizare”, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

La eveniment, reprezentantii CNP 2013 au lansat o lista a promisiunilor facute de adulti catre copii si au notat prima promisiune: „Toti copiii au dreptul sa fie protejati impotriva bolilor pneumococice“.

Foto@Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri