Bolile pneumococice sunt cea mai mare ingrijorare a medicilor in cazul copiilor sub 2 ani, reprezentand principala cauza de mortalitate la nivel global, dintre bolile prevenibile prin vaccinare. Medicii romani recomanda vaccinarea pneumococica pentru copiii cu varsta sub 2 ani, insa pretul ridicat al vaccinului impiedica parintii sa il achizitioneze.

In Romania, 1 din 5 copii cu varsta pana intr-un an care ajung la medicul de familie sau in spital sufera de o boala potential pneumococica, in timp ce rezistenta pneumococului la antibiotic este în crestere. Provocate de o bacterie numita Streptococus pneumoniae, bolile pneumococice pot varia de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, pana la bacteriemii, sepsis sau meningite si pot provoca sechele grave în randul copiilor care au suferit un episod de boala, precum retard mintal, tuburari de comportament, tulburari de vedere si auz si, nu in ultimul rand, epilepsie.

Despre CNP 2013

Coalitia pentru o Noua Preventie 2013 (CNP 2013) este o campanie initiata si sustinuta de mai multe ONG-uri care isi propun sa militeze pentru dreptul copiilor din Romania de a beneficia de un program de preventie a bolilor penumococice, cauza de mortalitate numarul 1 in lume din categoria bolilor care pot fi prevenite, potrivit OMS.

Coalitia intentioneaza sa desfasoare o ampla campanie de informare a publicului larg, a medicilor si a autoritaţilor din Romania cu privire la riscurile si costurile absentei unui program de preventie a bolilor pneumococice, avand ca obiectiv crearea primului program national de imunizare care sa cuprinda si vaccinarea pneumococica in Romania, incepand din 2013.

Foto@Shutterstock.com


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Bolile pneumococice - o amenintare pentru copiii din intreaga lume.