IN ACEST ARTICOL:
Muzeul Naţional de Istorie Naturala „Grigore Antipa” continua seria conferintelor din cadrul proiectului „Istoria lumii vii in 10 exponate”.

Comunicat de presa

Acest proiect este realizat de catre Muzeul „Antipa” in colaborare cu revista educationala ”Terra Magazin” si isi propune sa prezinte elevilor si publicului larg, 10 dintre cele mai importante piese din expunerea permanenta a Muzeului. Conferinta intitulata Gigantul taramurilor noastre - Deinotherium gigantissimum va fi sustinuta de catre geologul Mirela Dragos.

***
Deinotherium gigantissimum s-ar traduce ca „animal teribil, infricosator”, caci in greaca veche, therion inseamna animal, iar deinos – ingrozitor. Deinotheriumul a fost cel mai mare reprezentant al Proboscidienilor (mamifere preistorice inzestrate cu trompa).

Acest urias preistoric a disparut in Cuaternar, la inceputul glaciatiunilor. Primul schelet, aproape complet al unui Deinotherium, a fost descoperit in 1890, la Manzati (VS), de catre Prof. Gregoriu Stefanescu (1836-1911), profesor, la acea data, la catedra de Geologie – Paleontologie la Universitatea din Bucuresti.

Dupa 15 ani de sapaturi au fost dezgropate aproape toate oasele din scheletul fosilizat al exemplarului expus in Muzeu. Pentru montarea lui pe suport metalic, in 1906, Prof. Stefanescu aduce in tara, pentru trei luni, pe renumitul restaurator belgian Louis de Pauw.

Scheletul de Deinotherium gigantisimum expus la Muzeul National de Istorie Naturala ”Grigore Antipa” din Bucuresti este cel pe baza caruia s-a descris, pentru prima data in stiinta, aceasta specie fiind unicat mondial, numit de catre specialisti ”holotip”. Este o piesa de valoare stiintifica mondiala, importanta pentru cunoasterea faunei preistorice, este clasificat la categoria TEZAUR ca piesa a patrimoniului cultural romanesc.
 

Piesele „vedeta” vor fi „dezvaluite” treptat, in fiecare luna, conferintele de la Muzeu si articolele lunare din revista Terra Magazin prezentand informatii mai putin cunoscute despre comorile din patrimoniul cultural si stiintific detinut de catre Muzeul „Antipa”. Cu ocazia Noptii Muzeelor 2014, traseul topului celor 10 piese din Muzeul „Antipa” va putea fi strabatut de toti cei care vor participa la acest eveniment.

Detalii: www.antipa.ro şi pe pagina de Facebook a Muzeului ”Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa.

Sponsori: LeoBurnett, The Geeks, EmailWing, Delaco
Partener stiintific: DaVinci Learning
Parteneri media: Unitedmedia, Calendar Evenimente, comunicatedepresa.ro, Centruldepresa.ro, Terra Magazin, Doxi, Pipo, Oraşul Meu, Gradinite.com, Prokid.ro, GoKID.ro, Salut Bucureşti, 7 Pitici, inParc, mamica.ro, MediaIQ, Zeppelin, Revista Ioana, melc-codobelc.ro, agendacopiilor.wordpress.com, EduRomania – Portalul educatiei din Romania.
 

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe informatii despre parinti si copii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri