Mai sunt câteva zile până la concediu și deja faci ultimele pregătiri pentru drum. Nu uita costumul de baie și crema cu protecție solară maximă pentru copilul tău.
Într-o stațiune de pe litoral, la munte sau chiar și la bunici, la țară, trebuie să iei o serie de măsuri de precauție pentru sănătatea copilului tău. Riscurile pentru sănătate, mai ales în locurile foarte aglomerate, nu trebuie trecute cu vederea.
Iată câteva sfaturi care îți vor feri copilul de afecțiunile cele mai des întâlnite în sezonul estival și îți vor permite să te bucuri din plin de concediul pe care l-ai așteptat cu nerăbdare.
1. EVITĂ PISCINELE
În sezonul estival, una dintre cele mai mari bucurii ale copiilor mici este bălăceala. Fie că sunteți pe litoral, la munte sau în oraș, mersul la piscină este printre primele lucruri pe care vrei să le faci într-o zi caniculară. Chiar și pe litoral, pentru că mulți părinți preferă să-și lase copiii să se joace în piscina de la hotel decât să îi lase în mare, mai ales când sunt valuri mari.
Numai că piscinele, mai ales vara, se pot transforma în focare de infecție, dacă nu sunt respectate normele minime de igienă sau dacă nu sunt curățate cel puțin o dată pe săptămână, potrivit unui raport al World Health Organisation.
Câteva infecții foarte comune pot fi contractate la piscină, iar copiii sunt predispuși în aceste cazuri, așa că evită să-i laşi în apă dacă locul nu-ți inspiră încredere.
Iată câteva dintre infecțiile care pot fi contractate cu ușurință într-o piscină:
giardioza - o infecție a intestinului subțire cauzată de parazitul Giardia Iamblia. Apare în special după consumul de apă potabilă din surse contaminate şi se manifestă prin diaree, crampe abdominale, lipsa poftei de mâncare și oboseală.
otita externă - o infecție a canalului auditiv extern, provocată de bacteria Pseudomonas aeruginosa, care se găsește frecvent în apa piscinelor. Aceeași bacterie poate provoca și foliculită, care se manifestă printr-o erupție cutanată.
pitiriazis - este o infecție a pielii, provocată de o ciupercă ce apare în mod frecvent vara, favorizată de umezeală și de transpirația abundentă.
Nu toate piscinele prezintă riscuri pentru copii, dar este mai indicat să le ocolești pe cele despre care nu știi cât de bine sunt îngrijite. Pentru copilul tău poți găsi soluții alternative ca să se bălăcească: de exemplu îi poți instala o piscină gonflabilă, în care poți pune apă dintr-o sursă de încredere.
2. NU LĂSA COPILUL NESUPRAVEGHEAT LA JOACĂ
Locurile de joacă sunt preferatele copiilor în orice perioadă a anului. Mai ales vara, însă, o zi în care nu ți-ai scos copilul la plimbare este o zi pierdută, pentru că trebuie să îl lași să alerge, să se joace, să interacționeze cu alți copii.
În concediu, însă, lucrurile stau puțin diferit. Mai ales în stațiunile și în locurile foarte aglomerate, trebuie să-l supraveghezi cu atenție pe cel mic. E ușor să-l lași la joacă într-un spațiu destinat copiilor și să te bucuri de vacanță, dar gândește-te că sute de copii trec în fiecare zi prin acele locuri de joacă, iar întreținerea spațiilor se face de mântuială, așa că riscul de îmbolnăvire este crescut.
Iată câteva dintre infecțiile și bolile care pot fi întâlnite în locurile de joacă:
Hepatita A sau boala mâinilor murdare - poate fi întâlnită des la copiii care nu respectă normele de igienă, și se manifestă inițial prin febră, greață și vărsături. Pentru a reduce riscurile, învaţă-l pe cel mic să se spele întotdeauna pe mâini înainte şi după masă şi oferă-i doar fructe pe care le-ai spălat bine înainte de a le consuma.
Bolile contagioase - sunt afecțiuni care se transmit prin contact direct, așa că este indicat să îți supraveghezi copilul, mai ales la joacă. Una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei despre care trebuie să știi cât mai multe este vărsatul de vânt sau varicela, dar la fel de comune sunt și pojarul sau oreionul.
3. LUAȚI MASA ÎN RESTAURANTE CURATE
În perioada de vară, una dintre cele mai frecvente probleme cu care se pot confrunta turiștii într-o stațiune - fie la mare, fie la munte - este mâncarea de calitate îndoielnică. Nu sunt puține cazurile când familii întregi au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară după ce au consumat mâncare alterată la o terasă sau chiar la un fast-food.
Pentru sănătatea copilului tău, este indicat să te asiguri întotdeauna că luați masa într-un restaurant în care sunt respectate normele de igienă.
Verifică înainte dacă mesele sunt curate, dacă ospătarii sunt îngrijiți și dacă locul în sine este măturat și fără gunoaie aruncate peste tot. Un test care nu dă greș niciodată este verificarea toaletei: dacă baia ţi se pare insalubră şi nu a mai fost curăţată de multă vreme, este cazul să mergeţi în altă parte.
În localurile de alimentație publică, cel mai mare risc este gastroenterocolita, care poate fi provocată de o serie de bacterii care afectează sistemul digestiv. Printre ele, cele mai periculoase sunt bacteriile E. Coli, Salmonella și Shigella. Simptomele apar repede și se manifestă prin diaree, vărsături, dureri abdominale și deshidratare acută.
Copiii (mai ales cei sub 5 ani) sunt mult mai predispuși la aceste afecțiuni, pentru că sistemul lor digestiv este încă în formare, așa că o măsură de precauție este să-i oferi micuțului tău o alimentație echilibrată și să ocolești restaurantele care nu respectă regulile igienico-sanitare.
4. FEREŞTE-ŢI COPILUL DE INSOLAŢIE
Pe lângă măsurile de precauție prezentate mai sus, nu uita să-ți protejezi copilul de insolație, mai ales în zilele extrem de calde. Cel mai bun lucru pe care poţi să-l faci este să nu-l lași să se expună la soare în orele de amiază, când razele ultraviolete sunt extrem de puternice.
Dacă ai hotărât, totuşi, să ieşiţi la plimbare când e soarele puternic, folosește creme și loțiuni cu grad ridicat de protecție solară. Pentru copii sunt indicate cremele cu factor de protecţie solară peste 30. De asemenea, hidratează-l constant și îmbracă-l în haine de culoare deschisă, inclusiv cu șepci sau pălării.
În cazul în care măsurile de protecţie nu au fost suficiente, iar copilul tău a făcut insolaţie, iată cele mai frecvente simptome în acest caz:
- Temperatură ridicată
- Piele uscată şi înroşită
- Dureri de cap
- Frisoane
- Oboseală
În cazul în care ai observat unele dintre simptomele de mai sus, contactează imediat un medic şi mergi cu copilul tău la o consultaţie. Nu doar în cazul insolaţiei, ci şi a celorlalte pericole menţionate mai sus, lipsa tratamentului adecvat la momentul potrivit poate duce la agravarea afecţiunilor.
Tu ce măsuri de precauție iei pentru copilul tău atunci când mergeți împreună în vacanță?
Sursa foto: Shutterstock
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice
3 noi terapii celulare aprobate de FDA. 74% dintre studiile aflate în desfășurare sunt dedicate oncologiei
Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) în România. Sondaj: 7 din 10 paciente chestionate cu TNBC au până în 50 de ani