4. Acrocianoza
Acrocianoza reprezinta o colorare albastra a extremitatilor bebelusului (urechi, maini, picioare), care se estompeaza odata incalzirea acestor zone sau atunci cand nou-nascutul se opreste din plans. Aceasta afectiune se explica prin instabilitatea si imaturitatea sistemului vasomotor la bebelusi si sugari.
“Prin plans sau pierdere de caldura partile acrale devin colorate in mod simetric, albastru, ca urmarea a reducerii aportului de sange (si deci de oxigen) catre aceste zone. Nu exista alte modificari cutanate, inclusiv edeme. Acrocianoza trebuie diferentiata de cianoza centrala, care este asociata cu boli cardiovasculare si ale sistemului respirator”, atentioneaza specialistul dermatolog.
5. Dermatita de scutec
Dermatita de scutec este una dintre cele mai comune afectiuni ale pielii la sugari si bebelusi si reprezinta o iritare a pielii in zona acoperita de scutec sau pe langa scutec. Exista diferite cauze ale dermatitei de scutec, dintre care urinarea, frecarea zonei, defecatia, insa cel mai important factor este umezeala, prin care functia de bariera a pielii este distrusa, iar penetrarea iritantilor devine mai usoara.
Asadar, desi exista o varietate de probleme dermatologice care pot afecta pielea sensibila a nou nascutilor, multe dintre acestea sunt de natura benigna si dispar de la sine si nu ar trebui sa reprezinte motive serioase de ingrijorare pentru parinti.
Foto homepage: ArtTim /Shutterstock
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?