4. Acrocianoza
Acrocianoza reprezinta o colorare albastra a extremitatilor bebelusului (urechi, maini, picioare), care se estompeaza odata incalzirea acestor zone sau atunci cand nou-nascutul se opreste din plans. Aceasta afectiune se explica prin instabilitatea si imaturitatea sistemului vasomotor la bebelusi si sugari.
“Prin plans sau pierdere de caldura partile acrale devin colorate in mod simetric, albastru, ca urmarea a reducerii aportului de sange (si deci de oxigen) catre aceste zone. Nu exista alte modificari cutanate, inclusiv edeme. Acrocianoza trebuie diferentiata de cianoza centrala, care este asociata cu boli cardiovasculare si ale sistemului respirator”, atentioneaza specialistul dermatolog.
5. Dermatita de scutec
Dermatita de scutec este una dintre cele mai comune afectiuni ale pielii la sugari si bebelusi si reprezinta o iritare a pielii in zona acoperita de scutec sau pe langa scutec. Exista diferite cauze ale dermatitei de scutec, dintre care urinarea, frecarea zonei, defecatia, insa cel mai important factor este umezeala, prin care functia de bariera a pielii este distrusa, iar penetrarea iritantilor devine mai usoara.
Asadar, desi exista o varietate de probleme dermatologice care pot afecta pielea sensibila a nou nascutilor, multe dintre acestea sunt de natura benigna si dispar de la sine si nu ar trebui sa reprezinte motive serioase de ingrijorare pentru parinti.
Foto homepage: ArtTim /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară