Ce este febra?
Temperatura unui copil perfect sanatos nu e mereu 37 ° C. Temperatura normala (masurata rectal) variaza intre 36,6 si 37,2 ° C fara ca temperatura intre 37,2 si 37,4 ° C sa aiba vreo semnificatie deosebita. Temperatura masurata axilar oscileaza de obicei intre 36,6 si 36,8 ° C, maximul fiind de 37,2 ° C. Jocul si orice exercitiu fizic urca pentru moment temperatura, de aceea temperatura nu se va masura decat dupa cel putin o ora de odihna.
Prin urmare, febra inseamna o temperatura de peste 37,6-37,8 ° C daca temperatura a fost masurata rectal (medicul va decide daca temperatura de 37,4-37,6 ° C poate fi considerata febra la un anumit copil). Se considera stare subfebrila intre 37,5 °C – 38,0 °C, febra usoara intre 38,1 °C – 38,5 °C, febra moderata daca temperatura e intre 38,6 °C – 39,0 °C si febra mare daca depaseste aceasta valoare.
Toti copiii fac febra din cand in cand. Febra in sine nu provoaca de obicei complicatii si poate fi, de fapt, un lucru bun – este adesea un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Temperatura corpului se schimba putin pe parcursul zilei: de obicei, este putin mai scazuta dimineata si putin mai mare seara si poate varia in timp ce copiii alearga, se joaca si fac miscare. Uneori, insa, hipotalamusul va „reseta” corpul la o temperatura mai ridicata ca raspuns la o infectie, o boala sau o alta cauza. Se crede ca aceasta crestere a temperaturii este o modalitate prin care organismul poate lupta impotriva germenilor ce provoaca infectii, facand un mediu mai putin confortabil pentru acestia.
Corpul are mai multe modalitati de a mentine temperatura normala a corpului. Organele si elementele implicate in reglarea temperaturii includ creierul, pielea, muschii si vasele de sange.
Febra este de obicei un raspuns normal al sistemului imunitar al unui copil la un virus sau la o infectie bacteriana. Majoritatea copiilor sanatosi pot tolera bine febra. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro
Foto articol: pixabay.com
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români