29 Octombrie 2021 publicat în Copil 5 share-uri

Diabetul la copii – diabetul este o boala ce poate afecta atat adultii, cat si copiii. Iata care sunt primele semne de diabet, cum se stabileste diagnosticul si ce implica gestionarea acestei afectiuni.

Ce este diabetul la copii?

In caz de diabet, corpul nu poate produce sau utiliza in mod eficient insulina – un hormon important care transporta zaharul (sau glucoza) din fluxul sangvin in interiorul celulelor, pentru a fi transformat in energie. Diabetul este o afectiune care poate pune viata in pericol si duce la niveluri ridicate de glucoza in sange. Glucoza este controlata de insulina, care este produsa de pancreas. Daca organismul produce prea putina insulina sau corpul nu poate utiliza insulina in mod corespunzator (rezistenta la insulina), asta duce la niveluri ridicate de glucoza in sange – glicemie crescuta. Daca nu este tratata, glicemia ridicata poate provoca probleme grave de sanatate in timp, cum ar fi boli de inima, boli de rinichi, boli ale nervilor si probleme de circulatie. Cheia pentru gestionarea diabetului este mentinerea nivelului zaharului din sange in intervalul optim.

Tipuri de diabet la copii

Exista diferite tipuri de diabet. Cel mai frecvent la copii este diabetul de tip 1, numit si diabet juvenil. Este o boala autoimuna in care sistemul imunitar al organismului distruge celulele din pancreas care produc insulina. Diabetul de tip 1 este o afectiune pe tot parcursul vietii care trebuie tratata cu insulina. Diabetul de tip 2 este mai frecvent la persoanele cu varsta peste 40 de ani. Se dezvolta atunci cand organismul inceteaza sa utilizeze insulina in mod corespunzator. Diabetul de tip 2 devine din ce in ce mai frecvent la adultii mai tineri, dar este foarte rar la copiii mici.

Foarte rar, bebelusii se nasc cu diabet. Se numeste diabet neonatal si este cauzat de o problema la nivelul genelor. Diabetul neonatal poate disparea pana la varsta de 12 luni, dar poate sa reapara mai tarziu in viata. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Foto: pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri