Cum ii masori temperatura?

12:01, 9 Ianuarie 2008 publicat în Copil

Febra reprezinta si pentru tine, ca si pentru orice alta mamica, un motiv de ingrijorare.

Febra reprezinta si pentru tine, ca si pentru orice alta mamica, un motiv de ingrijorare. Dar nu te ingrijora si mai ales nu te pripi sa-ti ajuti micutul prin metode necorespunzatoare si traumatizante de scadere a temperaturii.

Temperatura normala si febra


Nu toti copiii au aceeasi temperatura normala, deoarece fiecare este unic in felul sau. Astfel obisnuieste-te sa ii masori temperatura din cand in cand pentru a observa care este temperatura normala a micutului tau.

Temperatura normala medie a corpului este de 37 C (cu variatii de la 36-37,8 C), aceasta variind in functie de momentul zilei si metoda pe care o folosesti la masurare.

Febra reprezinta cresterea temperaturii corpului peste limita normala, considerandu-se febra cand temperatura creste peste o valoare de:

  • 37, 2 C cand se masoara temeperatura axilara
  • 37,5 C in cazul masurarii orale sau intraauriculare (in ureche)
  • 38 C cand temperatura este masurata intrarectal

Tipuri de termometre

A aparut pe piata o gama larga de termometre care mai de care mai sofisticate, dar trebuie sa stii clar ca fiecare are avantajele si dezavantajele lui si sa alegi tipul corect care i se potriveste copilului tau luand in calcul si varsta acestuia.

1. Termometrul cu mercur: desi este foarte exact in precizarea temperaturii, este riscant de folosit din cauza faptului ca se poate sparge si imprastia mercur si necesita un timp de citire relativ mare (3-5 minute)

2. Termometrul digital: are mare acuratete in masurarea temperaturii si valoarea este afisata usor in mod digital in cateva minute; atentie - face zgomot cand citirea este gata, asa ca iti poate trezi puiutul din pretiosul somn

3. Termometrul auricular: are ca avantaj foarte mare acela ca citirea se face rapid, in doar cateva secunde, dar nu este indicat pentru bebelusi deoarece trebuie sa ai mare grija cand introduci termometrul in ureche pentru ca poti leza timpanul

4. Termometrul tip suzeta: acesta masoara temperatura orala; este cel mai folosit termometru la ora actuala deoarece este foarte sigur si usor de folosit (arata ca o suzeta) si arata cu exactitate temperatura in aproximativ 3 minute

5. Termometrul axilar: este putin folosit deoarece se utilizeaza cu dificultate daca copilasul este agitat, dar citirea este foarte prompta in doar cateva secunde

Citeste si:
Manual de utilizare a creierului. Profu’ minții, Paul Olteanu Fain...
Manual de utilizare a...

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri