Copilul rasfatat se recunoaste de la distanta: este obraznic, autoritar, indisciplinat, nu are pic de respect, nu asculta de parinti, este nemultumit de ceea ce i se ofera si este extrem de irascibil.

Copilul rasfatat se recunoaste de la distanta: este obraznic, autoritar, indisciplinat, nu are pic de respect, nu asculta de parinti, este nemultumit de ceea ce i se ofera si este extrem de irascibil.

Rasfatul contribuie la cultivarea si aparitia precoce a trasaturilor negative: copilul devine egoist, se considera cel mai important, cel mai fumos, cel mai destept, considera ca totul i se cuvine. Acest tip de copil recurge la tot felul de siretlicuri- rugaminti, plansete, urlete, ba chiar la violenta- pentru a obtine ceea ce-si doreste.

Acest comportament nu are numai repercusiuni pe termen scurt, ci si pe termen lung. Adultul ce a fost rasfatat in copilarie are o parere extraordinar de buna despre sine si astfel nu isi poate judeca corect propria persoana, persistand in greseli, pentru ca nu suporta sa-i spuna nimeni ca nu are dreptate. Relatiile cu un astfel de adult vor fi tensionate; el le face viata grea persoanelor din jur.

De ce este rasfatat?

Multi parinti se intreaba cum de odorul lor a ajuns asa de rasfatat, a cui este vina, si mai ales, cu ce s-a gresit in educatia lui. Singurii vinovati sunt parintii care i-au facut toate poftele copilului fara sa pretinda nimic in schimb.

Unii parinti vor ca micutii lor sa beneficieze de tot ceea ce n-au avut ei cand au fost mici si astfel le fac cadouri nemeritate si favoruri exagerate.

O alta situatie este cea a copilului mult-asteptat care face o bucurie imensa parintilor si bunicilor odata cu venirea pe lume- ei vor recompensa aceasta “venire pe lume” rasfatandu-l si daruindu-i lucruri ce depasesc necesitatile sale.

Parintii care sunt prea prinsi in viata cotidiana si petrec mult timp la serviciu simt ca micutul le duce dorul si tind sa inlocuiasca golul lasat de ei in viata copilului facandu-le daruri scumpe la care ei nici nu ar fi visat vreodata.

Cel mai des, rasfatul este generat de lauda: familia are grija ca puiului sa i se intipareasca bine in minte ca este cel mai frumos, cel mai destept copil intalnit pana acum.

De asemenea, rasfatul poate fi si urmarea unui comportament eronat al parintelui in educatia copilului: acesta nu stabileste reguli si nici limite copilului si mai ales nu il sanctioneaza corespunzator atunci cand micutul are un comportament neadecvat sau face vreo greseala. Copilul observa ca orice ar face rau, sanctiunea nu apare, considera ca totul ii este permis si nu trebuie sa raspunda pentru faptele sale.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Leagăn pentru toată copilăria Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri