In urma unor studii efectuate pe mii de copii s-au calculat anumite valori medii pentru aprecierea dezvoltarii armonioase a copilului, calculandu-se greutatea in functie de varsta, sex si inaltime. Variatii in plus sau in minus de la aceste valori medii se incadreaza in normal intre anumite limite.

In urma unor studii efectuate pe mii de copii s-au calculat anumite valori medii pentru aprecierea dezvoltarii armonioase a copilului, calculandu-se greutatea in functie de varsta, sex si inaltime. Variatii in plus sau in minus de la aceste valori medii se incadreaza in normal intre anumite limite.

Copilul slab

Copilul este considerat slab daca are o greutate mai mica cu mai putin de 10-15% din valoarea medie calculata pentru varsta si inaltimea sa. Daca constati ca acesta este si cazul copilului tau, analizeaza situatia si incerca sa iti dai seama care este cauza pentru care copilul tau este prea slab.

De regula, scaderea in greutate are mai multe cauze care se pot si combina, fiind extrem de greu de depistat si contribuind la incetinirea dezvoltarii copilului.

Cele mai intalnite situatii care duc la scaderea in greutate sunt refuzul alimentatiei (fie nu respecti orarul meselor celui mic, fie ii dai dulciuri inainte de masa, fie l-ai hranit mereu cu mancarea favorita si acesta este prea mofturos), existenta unor afectiuni organice- raceli, gripe, bolie contagioase, parazitoze, enterocolite, viermi intestinali, pneumonii-, un metabolism accelerat sau factori genetici (parintii erau si ei mai slabuti atunci cand erau la aceeasi varsta).

Sunt unii copii care nu au placere sa manance, ei tin alimentele in gura fara sa le mestece sau sa le inghita pentru ca nu au suficienta saliva- acestor copii le este recomandat sa bea apa in timpul mesei pentru a-si inmuia hrana.

Daca ii servesti copilului in fiecare zi acelasi fel de hrana poate aparea lipsa poftei de mancare. Copiii sunt pretentiosi in ceea ce priveste hrana, cer variatii ale felurilor de mancare si condimentarea lor pentru a experimenta noi gusturi. Fii o buna gospodina, diversifica felurile de mancare, da-i hranei un gust deosebit si serveste-o sub o forma atragatoare. Poti incerca retetele delicioase de pe www.delly.ro.

De asemenea, pofta de mancare poate fi influentata in functie de vreme- frig sau caldura, fiind cunoscut faptul ca vara pe timpul caniculelor copiii nu au pofta de mancare si slabesc- de aceea trebuie hraniti cu o cantitate mai mica de hrana, dar mai consistenta.

Odihna are un rol foarte important in mentinerea poftei de mancare. Daca copilul nu doarme bine noaptea si este obosit a doua zi, nu va avea pofta de mancare. Copiii obositi care nu se alimenteaza pot fi adesea palizi, dar acest lucru nu inseamna neaparat o anemie. Diagnosticul de anemie poate fi pus numai de medic pe baza analizelor de sange (numaratoarea globulelor rosii).
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii 5 Ceaiuri și suplimente alimentare pentru digestie ușoară

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri