De la o varsta frageda omul isi formeaza aceasta inteligenta. O familie unita este un exemplu pentru copil, parintii invatandu-l pe cel mic sa realizeze ce anume simte, sa-si exprime sentimentele fara a jigni pe cei din jur sau sa le stapaneasca.
Ce reprezinta inteligenta emotionala?
Acest tip de inteligenta tine de suflet, de afectivitate, sentimente si capacitatea de a comunica cu cei din jur. Ea reprezinta abilitatea de a constientiza ce sunt sentimentele si de a le identifica, de a le impartasi celorlalti, de a le reprima daca jignesc si de a diferentia propriile trairi de ale altora, pentru a-i intelege.
Ce rol au parintii?
Parintii joaca un rol cheie in stabilirea bazelor inteligentei emotionale a copilului lor, deoarece ei reprezinta adevarate modele. Modul in care parintii reactioneaza in anumite situatii si isi exprima sentimentele are urmari asupra dezvoltarii inteligentei emotionale a copilului.
S-a demonstrat ca micutii ai caror parinti au nivelul inteligentei emotionale crescut sunt mai empatici, isi constientizeaza si isi exprima bine sentimentele si nu poarta ranchiuna, sunt prietenosi si sociabili, iar copiii ai caror parinti au un nivel al inteligentei emotionale scazut pleaca de la inceput cu un “minus” care nu poate fi compensat decat pe parcursul vietii, odata cu acumularea experientei.
Mediul familial in care creste micutul si relatia de comunicare si prietenie dintre parinti si acesta influenteaza pe viitor viata afectiva a copilului.
Constientizarea propriilor sentimente
Un factor important in constientizarea sentimentelor il reprezinta familia. Daca familia vorbeste despre sentimente, copiii vor invata sa le identifice si sa le exprime corespunzator.
Un parinte bun trebuie sa se intereseze ce sentimente nutreste copilul sau cu privire la anumite intamplari. De exemplu, daca te intereseaza sa stii ce a facut cel mic la scoala in ziua respectiva, intreaba-l si ce a simtit el si ce au simtit ceilelti colegi cu privire la evenimentele petrecute.
Studiu: aproape 4 din 10 români din mediul urban spun că încrederea în propriile forțe i-a ajutat să își mențină echilibrul pe perioada pandemiei
Studiu: 71% dintre copii susțin că violența este prezentă în școlile lor
Copiii vorbesc despre viitorul și drepturile pe care și le doresc
Grupuri de suport și pentru aparținătorii pacienților cu cancer