Parintele ideal se intereseaza de trairile copilului sau si il indeamna pe acesta sa-si dezvolte independenta, sa perceapa emotiile celor din jur si sa le anticipeze reactiile afective. De aceea, copilul nu trebuie privat de tot de experientele vietii si nu trebuie tinut ca intr-un glob de sticla pentru a nu fi ranit de cineva sau ceva, ci trebuie lasat sa experimenteze si sa invete de la viata.
Daca copilul nu este constient de propriile trairi, el nu isi va putea stapani iesirile, lasandu-se calauzit de primul impuls. Astfel nu isi va putea exterioriza sentimentele si va face alegeri pripite (de exemplu daca colegii copilului vor sa chiuleasca de la scoala el va fi incercat de sentimente contradictorii, nu va mai judeca limpede si nu va sti ce anume este mai bine pentru el).
Dupa ce copilul va realiza ce anume simte si va sti sa-si impuna punctul de vedere, comunicandu-le natural deciziile celorlalti, va incepe sa isi dea seama ce anume inseamna sa faca fata diverselor situatii sociale.
Dezvoltarea unui nivel al inteligentei emotionale mare al copilului este necesara pentru a creste capacitatea de concentrare si reusita la invatatura, pentru armonizarea relatiilor cu parintii, legarea de prietenii si stabilirea unor idealuri in viata.
Un articol de Simona Prodanoiu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară