Scade numarul de ore pe saptamana de privit la TV. Asigura-te ca cel mic stie ca televizorul este un privilegiu pe care trebuie sa-l merite; nu-i permite sa se uite la TV in timpul meselor sau in timp ce-si face temele; nu amplasa un televizor chiar in camera copilului- astfel nu il vei mai putea supraveghea.
Da un bun exemplu si nu petrece tot timpul liber in fata televizorului. Cu cat micutul va vedea ca te uiti mai putin la televizor, cu atat va fi mai putin tentat sa se uite si el.
Consulta programul si vizioneaza emisiunile interesante impreuna cu cel mic. Indeamna-ti copilul sa vizioneze emisiuni interesante si educative, iar daca nu ai timp sa te uiti la toata emisiunea, petrece macar 5 minute cu copilul la televizor, apoi verifica-l din timp in timp.
Ofera-i alternative de a-si petrece timpul. Este bine sa incerci sa-i distragi copilului atentia de la televizor, oferindu-i ca alternativa diferite jocuri, ii poti propune o plimbare in parc, joaca cu prietenii, sa ascultati muzica si sa dansati sau sa cititi o poveste impreuna.
Copilul are nevoie sa cunoasca mediul inconjurator, sa se plimbe, sa se joace pentru a putea percepe viata asa cum este ea. Fii tu prietenul copilului tau si joaca-te cu el, nu lasa televizorul sa devina cel mai bun prieten al micutului!
Un articol de Simona Prodanoiu
Unde poți bea apă de la robinet în România? Harta cu locuri care oferă apă potabilă gratuit
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă