Cauza acestui comportament al copilului este lipsa ta de fermitate in ceea ce priveste ora somnului. Copilul este istet si va incerca sa negocieze tot ceea ce tine de ora de culcare in favoarea lui. Dar daca vei fi indeajuns de convins cu privire la necesitatea orei de culcare, vei fi castigat deja jumatate din lupta.
Datorita faptului ca aceasta este o problema cu care se confrunta marea majoritate a parintilor, iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa castigi “batalia”.
Incearca sa-ti dai seama de ce micutul neastamparat nu sta linistit in pat si gaseste solutii la aceasta problema. Poate ca ar trebui sa muti ora de culcare o ora mai tarziu deoarece micutul nu este obosit sau poate nu ii acorzi suficienta atentie puiului tau pe parcursul zilei si de aceea are nevoie de atentia ta macar seara, la culcare.
Cel mai bun mod de a-l obisnui pe copil cu ora de culcare este stabilirea unui program inainte de culcare. Stabileste intai care este ora potrivita la care micutul tau trebuie sa fie gata de culcare, apoi gandeste-te ca inainte cu aproximativ 30 de minute de ora de culcare, trebuie sa incepi un ritual.
Ritualul trebuie sa fie alcatuit in fiecare seara din aceleasi activitati menite sa-l pregateasca de culcare: baita de seara, spalatul pe dinti, o poveste, rugaciunea de seara sau un cantecel; dar nu uita sa incluzi dragostea, alintarile si distractia in program. O lumina de veghe se poate dovedi utila pentru a-i alunga temerile celui mic.
Daca copilul nu vrea sa doarma, el va parasi camera la scurt timp dupa ce tu i-ai spus “Noapte buna!” si va incerca sa vina langa tine, spunand ca nu-i este somn. In acest caz, condu-ti din nou copilul la culcare, spune-i clar ca nu are voie sa mai plece din incapere, deoarece a venit vremea sa doarma si paraseste camera. Nu fi tentata sa stai cu copilul pana adoarme, deoarece el se va obisnui astfel si va fi greu sa-l dezveti de acest obicei pe viitor.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?