Daca il inveti pe cel mic sa aseze masa vei impusca mai multi ”iepuri” dintr-o lovitura: ii vei implini aceasta nevoie de a fi util, va invata astfel un lucru nou, petreceti timp impreuna si vei beneficia si de putin ajutor atunci cand vine vorba de ora mesei.
Copilului ii place sa ajute la asezatul mesei si il poti incuraja si mai mult daca ii spui cat de important este sa ai o asemenea responsabilitate. Cu riscul ca vesela ta sa se imputineze, copilul invata atunci cand aseaza masa un lucru nou, si anume conceptul de organizare si de orientare in spatiu- dreapta, stanga, in fata in spate, vertical, orizontal.
Daca copilul este micut si nu are puterea de a manevra farfuriile de ceramica, poti folosi unele din plastic, care nu se pot sparge; si trebuie sa fii atenta atunci cand il lasi sa aseze cutitele pentru ca se poate taia.
In cazul in care se intampla ca cel mic sa sparga vreun vas, nu il certa- daca il certi il intimidezi, se va simti inutil si neputincios. Va simti ca a esuat sa duca sarcina pe care i-ai dat-o la bun sfarsit.
Dupa ce a asezat masa, chiar daca nu este perfect, e important sa-l lauzi si sa-i multumesti pentru ajutorul pe care ti l-a dat. Astfel copilul se va simti mandru si tu te vei bucura de masa linistita in familie.
Cum se aseaza masa- ghid util pentru cei mici
Intai se aseaza farfuriile. Furculita se aseaza in stanga farfuriei, pe sevetelul pliat triunghiular, cu varfurile in sus. In dreapta farfuriei se pune cutitul cu lama orientata spre farfurie, iar langa el lingura. Lingurita pentru desert se aseaza orizontal in fata farfuriei, iar spre dreapta ei paharul.
Nici nu este asa de greu, dar un copil mic cu siguranta nu-si va aduce aminte ordinea tacamurilor si te va intreba de fiecare data. Poti sa fii creativa si sa faci un desen pe care sa-l asezati cu un magnet pe frigider. Astfel, de fiecare data cand va trebui sa aseze masa, copilul se va inspira din schita. La un moment dat vei vedea ca va retine lucrurile si singur, deoarece repetitia este mama invataturii.
Un articol de Simona Prodanoiu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară