Nu e deajuns sa iti inveti copilul cateva cuvinte frumoase ca de exemplu “te rog”, “multumesc”, “sarutmana pentru masa”, “poftim” si sa salute politicos- aceste cateva cuvinte nu inseamna bune-maniere. Pentru ca odrasla ta sa fie cu adevarat manierata trebuie sa invete sa-i asculte pe cei mari, sa nu-i intrerupa in timp ce acestia vorbesc, sa vorbeasca calm, pe un ton linistit si sa se adreseze cu respect si celor mari, dar si celor mici de varsta lui.
Trebuie stabilit inca de la inceput ca obraznicia nu este echivalenta cu agresivitatea.
Poznele copiilor (de exemplu cand suna la usile vecinilor si se ascund sa le vada acestora reactia) sunt o dovada a inteligentei lor, a dezvoltarii si formarii personalitatii si o expresie a faptului ca exista o lipsa de activitate si un surplus de energie care nu poate fi consumat decat asa. Unii parinti pot intelege poznele copiilor, vazandu-se pe ei cand erau mici, dar este necesar sa intervina deoarece copilul poate intrece masura. Bineinteles ca trebuie sa facem diferenta dintre micile pozne nevinovate si actiunile intreprinse cu rautate si agresivitate, destructive si sadice, care nu trebuie lasate nepedepsite.
Generatia parentala de astazi este prea preocupata de munca, si prea ocupata sa vada obraznicia odraslelor si sa se ocupe de educarea si invatarea bunelor maniere. S-a demonstrat ca parintii din ziua de azi sunt mult mai ingaduitori cu copii lor si au tendinta de a lasa comportamentul nepoliticos si obraznic nepedepsit, astfel, copiii lor invata ca pot face absolut tot ce vor cand vor.Cu totii stim ca orice parinte are discutii cu copilul sau, dar este foarte important ca el sa stie sa vorbeasca respectuos, sa se poarte cuviincios.
Este bine sa stabilesti niste reguli impreuna cu copilul tau, sa ii enumeri ceea ce ii este permis si ceea ce ii este interzis sa faca (nu are voie sa ridice vocea, sa vorbesca in timp ce vorbesti tu, sa vorbeasca urat) si sa il anunti de la inceput ce consecinte va suporta daca nu respecta regulile. Printre micile pedepse se pot numara: interzicerea vizionarii programului preferat la televizor, interzicerea jocului la calculator, iesirea la joaca, includerea unei sarcini casnice in atributiile lui (spalatul vaselor, dusul gunoiului) etc.
Un articol de Simona Prodanoiu
Va urma
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară