Cunoscuta campioana Gabriela Szabo a dat startul celei de-a treia editii a campaniei sociale Sport pentru Viata, printr-un amplu concurs de desen cu tema „Sportivul Preferat”. Concursul s-a adresat copiilor din clasele primare si a reprezentat o ocazie de a realiza o cercetare privind sportivii care ocupa primele locuri in preferintele copiilor, precum si sporturile cele mai indragite.
De altfel, fotbalul si gimnastica conduc detasat in preferintele copiilor: fotbalul a fost reprezentat in 40,4% din totalul lucarilor, in timp ce gimnasticii ii sunt dedicate 24,4% dintre lucrari. Pe locul al treilea in preferinte se afla tenisul. Sportivii preferati sunt, fara indoiala, Nadia Comaneci, cu 17,41% din totalul lucrarilor, Adrian Mutu, cu 10,55% si, pe locul al treilea, stelistul Nicolae Dica, cu 5,54%.Spre deosebire de editia precedenta a concursului de arta, cand tema a fost „Sportul preferat”, acum numarul total de sporturi mentionate este mai mic – explicatia tine de faptul ca multi dintre copii sunt familiari cu anumite sporturi, dar nu cunosc numele sportivilor care il practica. Cel mai bine se observa acest lucru in cazul sporturilor ca: dans, volei, arte martiale, inot, handbal, badminton.
Desi fotbalul si gimnastica se claseaza pe primele doua pozitii, se poate observa ca, in cazul „sportului-rege”, sunt mentionati deopotriva sportivi romani si straini, in timp ce, in cazul gimnasticii, copiii admira numai sportivii romani.
Cei mici au numit 9 gimnasti si gimnaste, toti romani si 30 de fotbalisti, dintre care un sfert straini. De altfel, peste doua treimi dintre sportivii mentionati sunt romani, dar sunt si sporturi unde copiii nu cunosc decat vedete straine – este cazul patinajului artistic si al wrestlingului.
Deseori fotbalistii sunt denumiti cu numele si numarul de pe tricou, iar Mutu este denumit in repetate randuri „Fenomenul Mutu” – datorita promovarii in media a acestui supra-nume. Comparativ cu editia precedenta a cercetarii (2006), clasamentul fotbalistilor preferati s-a schimbat. Chiar daca Adrian Mutu este lider in continuare, pe locul doi nu se mai afla Mirel Radoi, ci Nicolae Dica (12,3%). Pe locurile trei si patru se afla Gica Hagi (7,40%) si Banel Nicolita (6,8%).
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?