Dintr-un comunicat de presa de pe Medicalnet.ro aflam urmatoarele:
“Colegiul Medicilor din Romania a luat cunostiinta de decizia comisiei interguvernametale convocata pentru a analiza cazul fetitei de 11 ani, insarcinata in 20 de saptamani.
Colegiul Medicilor din Romania face urmatoarele precizari:
In Romania singurele institutii abilitate de a face o interpretare a prevederilor legale cu valoare juridica sunt Parlamentul Romaniei (prin institutiile sale) si instanta de judecata in cazuri punctuale. Restul interpretarilor au valoare de opinii sau recomandari. In aceste conditii, decizia comisiei interguvernamentale este o opinie sau o recomandare.
Medicii trebuie sa stie ca nimeni nu-i poate obliga la efectuarea acestui avort si ca opinia sau recomandarea comisiei nu ii poate proteja in fata justitiei. Raspunderea este directa si individuala a fiecarui medic.
Medicul care accepta sa efectueze o astfel de interventie trebuie sa informeze familia cu privire cu la toate riscurile unei astfel de interventii si sa-si asume aceste riscuri.
Medicul nu va putea fi aparat de catre Colegiul Medicilor in situatia sa judiciara.
In acelasi timp Colegiul Medicilor din Romania solicita corpului medical sa urmareasca si sa acorde asistenta medicala de inalta calitate si cu maximum de umanitate acestei fetite, victima a societatii si a incapacitatii institutiilor statutului abilitate de a-i proteja drepturile, inclusiv dreptul la imagine.”
Pe de alta parte, tot intr-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice, sunt desemnate urmatoarele:”Ca urmare a solicitarilor ziaristilor, Ministerul Sanatatii Publice face urmatoarele precizari in cazul fetei de 11 ani care a ramas insarcinata dupa ce a violat-o unchiul sau:
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?