Pentru ca micutul invata in primul rand de la tine, fii inteleapta si nu dedica prea mult timp televizorului, dar controleaza in acelasi timp si programele pe care le urmaresti.
Desi pentru renuntatul la televizor trebuie sa duci o “lupta” crancena cu copilul, fii ferma si nu te lasa impresionata de vaicareli, rugaminti, plansete sau crize de isterie. Daca cedezi o data, copilul va observa ca ai un punct slab si va face in continuare ceea ce doreste.
Atunci cand se uita la televizor este bine sa nu ii creezi un mediu confortabil- nu il lasa sa manace si nu organiza adevarate reuniuni de familie seara la televizor; nici macar nu-l lasa sa se joace cu televizorul aprins, chiar daca tu consideri ca in acel moment el nu se uita la televizor.
Organizeaza activitati distractive in fiecare zi pentru a limita timpul petrecut la televizor. Cheama-i un prieten in vizita, mergeti la plimbare, trimite-l in tabere sau in vizita la bunici, inscrie-l la diferite sporturi sau mergeti impreuna la teatrele pentru copii. Cu o rutina zilnica si un timp liber bine organizat, in scurt timp copilul nici nu va realiza ca-i lipseste televizorul.Daca vezi ca cel mic este ascultator, poti sa-l rasplatesti cu vorba buna, o prajitura sau o inghetata. Spune-i ca cititul este mult mai potrivit pentru copii, si la fiecare 10 minute citite poate privi 5 minute la televior, dar timpul total dintr-o zi nu trebuie sa depaseasca 2 ore.
Invata-l sa faca diferenta intre emisiunile difuzate, filmele violente, desene animate si reclame. Cultiva-i spiritul crtic si critica si tu atunci cand va uitati impreuna la televizor. Ajuta-l sa faca diferenta intre emisiunile de calitate potrivite pentru un copil si programele din care nu are ce invata.
Ai rabdare si persevereaza, renuntatul la televizor necesita timp, dar vei vedea ca vei reusi sa-i educi copilului tau obiceiurile intr-un final!
Un articol de Simona Prodanoiu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară