Se pare ca chiar si jucariile aparent inofensive, cum sunt jocurile cu bile sau baloanele, pot prezenta un oarecare risc de sufocare pentru un copil micut. Pentru aceasta s-a recurs la etichetarea jucariilor “Nerecomandat copiilor sub x ani”.
Majoritatea parintilor isi fac griji atunci cand cumpara o jucarie pentru copiii lor si asta nu e de mirare avand in vedere ultimele zvonuri despre retragerea de pe piata a camioanelor, papusilor, masinutelor si a jocurilor considerate periculoase pentru un copil.
Probabil ca ANPC-ul (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) ar trebui sa-si faca mai bine treaba, sa inspecteze fiecare jucarie si sa se asigure ca jucariile periculoase nu ajung pe rafturile magazinelor.
Printre jucariile considerate periculoase se numara cele care au varfuri sau muchii ascutite, care pot intepa; cele ce contin piese componente mici care se pot dezlipi sau desface din jucarie si pot fi inghitite, jucariile mult prea zgomotoase, cele care au motorase, mecanisme firave ce pot face rau copilului: arcuri suruburi, piulite, cabluri, sfori cu care se poate spanzura, dar si jucariile din material textil usor deteriorabil si mai ales vopsite cu diferiti coloranti toxici (bine-cunoscutul scandal al jucariilor vopsite aduse din China).
Atunci cand cumperi o jucarie pentru copilul tau, trebuie sa fii atenta la urmatoarele aspecte:
Citeste cu atentie eticheta pe care o are jucaria, iar daca aceasta nu exista, nu cumpara respectivul obiect- varsta pentru care este recomandata, materialul din care e facuta, dar si continutul trebuie sa fie corespunzator copilului tau!
Jucariile colorate cu vopseluri pe baza de plumb pot cauza intoxicatii cu plumb, afectand organe precum creierul, sistemul nervos, rinichii etc.
Pentru orice neregula te invitam sa iei legatura cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului pentru a sesiza si a ajuta astfel la oprirea comercializarii jucariilor periculoase! Hai sa facem o lume mai buna, mai sigura pentru copiii nostri!
Un articol de Simona Prodanoiu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară