IN ACEST ARTICOL:
Rugaminti fierbinti, promisiuni ce implica o rasplata, avionase cu mancare si multe altele- acestea sunt clasicii �asi din maneca� ai unui parinte care incerca sa-si determine copilul sa manance legume. La fiecare masa se repeta aceeasi poveste: copilul refuza cu desavarsire legumele atat de sanatoase, iar tu ajungi la disperare si incepi sa-l implori, sa-i faci promisiuni sau chiar sa-l obligi sa le manance.
Rugaminti fierbinti, promisiuni ce implica o rasplata, avionase cu mancare si multe altele- acestea sunt clasicii “asi din maneca” ai unui parinte care incerca sa-si determine copilul sa manance legume. La fiecare masa se repeta aceeasi poveste: copilul refuza cu desavarsire legumele atat de sanatoase, iar tu ajungi la disperare si incepi sa-l implori, sa-i faci promisiuni sau chiar sa-l obligi sa le manance.

Nu ar fi mai frumos daca cel mic ar manca de unul singur legumele din supe, ciorbe sau mancare fara sa comenteze? Fara ca fiecare masa sa se transforme intr-un circ? Iata cateva sfaturi despre cum poti sa-ti faci micutul sa manance zarzavaturile, alimente atat de sanatoase si bogate in vitamine si minerale.

1. Explica-i copilului cat de importante sunt legumele pentru o alimentatie sanatoasa! Daca ii vei spune cu calm de ce trebuie un om sa manance legume, poate ca va intelege. Spune-i ca tot ce e leguma are vitamine si il va ajuta sa creasca mare, puternic si destept.

2. Da un bun exemplu! Fiecare are simpatiile si antipatiile sale in materie de mancare, dar daca esti la masa cu micutul trebuie sa uiti de ele si sa mananci tot. Asta ca sa-i arati nazdravanului cum se face… Nu ai voie sa “alegi” mancarea din farfurie si sa mananci numai ce iti place, altfel micutul va vedea si va incerca sa te imite.

3. Planteaza niste legume! Fie ca stai la curte si ai un lot intreg pentru a planta legume, fie ca ai un ghiveci la geamul de la bucatarie, indeamna-l pe micutul tau sa-si faca o gradina de zarzavaturi. Arata-i cum sa planteze semintele si cum sa aiba grija de gradina astfel incat sa culeaga roadele muncii lui. Va fi amuzant si ii vei insufla astfel si iubirea de natura.

4. Ai rabdare! Tot ce este nou necesita un timp de acomodare, asa ca nu te astepta ca cel mic sa iubeasca o leguma inca de la “prima intalnire”. Daca ai gatit-o o data nu-l forta sa manance, ci roaga-l doar sa guste; poti sa incerci sa o gatesti din nou peste cateva zile.

5. Nu-l forta! Poate ca fiecare din noi a fost fortat la viata lui sa manance o mancare pe care nu o agrea, si astfel de lucruri aduc mari antipatii pentru mancarea respectiva pe tot restul vietii, chiar daca nu avea un gust chiar asa de rau. In acest caz, la vederea alimentului cu pricina, creierul face asocieri cu sila si neplacerea.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri