2. Numarul meselor pe zi
Cele trei mese pe zi nu doar previn obezitatea (atat infantila cat si la adulti) ci ii ofera micutului nutrientii necesari pentru intreaga zi. Copii au un metabolism alert si un consum energetic mult mai mare decat al adultului si au nevoie atat de fructe, legume, carne, lactate, cat si de dulciuri, acestea din urma doar la finalul mesei. Daca cel mic nu are pofta de mancare, incercati sa ii intensificati efortul fizic si sa ii oferiti vitamina C (din fructe, ceaiuri cu lamaie etc), insa nu trebuie sa ii fie interzise dulciurile (nu in exces). Este important ca cel mic sa aiba trei mese pe zi si cate o gustare dupa-amiaza, altfel ii modificati fiziologia normala a organelor digestive, stomacul se mareste sau se micsoreaza, aciditatea gastrica se modifica, la fel si tranzitul intestinal. Mai tarziu vor aparea cu siguranta probleme digestive si cele legate de greutatea normala. Iar daca sistemul digestiv sufera disfunctii, va atrage dupa sine si altele la nivel general.
3. Aportul de vitamine
Sistemul imunitar este strans legat de buna functionare a tuturor celulelor, al caror metabolism de asemenea este dependent de vitamine. Totul functioneaza in organism ca un sistem inchis si interdependent, daca un segment sufera, atrage dupa sine reactia generala a celorlalte.4. Activitatea fizica
Majoritatea anticorpilor sunt circulanti in sange. In timpul sportului, capilarele din muschi care in general stau inchise (deci fluxul sanguin la acest nivel in stare de repaus este foarte mic) se deschid, prin ele circuland o mare cantitate de sange. Aceasta cantitate se afla circulanta in restul organismului, iar acum se afla in muschi, deci in rest exista un deficit circulatoriu. Organismul detine depozite de sange in ficat si splina si in astfel de momente aceste depozite sunt mobilizate prin “stoarcerea” acestor organe (capsula lor se contracta si poate produce chiar dureri violente). Astfel este folosit si sangele stagnant, sistemul circulator functioneaza spre cote maxime, anticorpii circula in toate zonele organismului si totodata se produce oxigenarea corpului. Mai mult, este prevenit riscul coagularii caci sangele a fost mobilizat din depozite si totodata este stimulata refacerea sangelui, a globulelor rosii etc. Iata cate efecte benefice poate avea sportul.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară