In copilarie se intampla adesea sa ne intalmin cu epistaxisul, termen ce defineste de fapt o hemoragie nazala. Desi rareori acasta situatie este una grava, totusi de multe ori atat copilul in cauza cat si parintii sau cei din jur se impacienteaza si adopta o reactie neadecvata, cum ar fi sa intinda copilul pe spate.
Pentru ca hemoragiile nazale sunt frecvente la copii, urmeaza sa discutam despre frecventa acestora, cauzele care le produc, atitudinea terapeutica, riscuri si eventuale modalitati de preventie.Pentru inceput nu trebuie sa va impacientati. Hemoragiile nazale sunt frecvente in copilarie, normale, urmand sa dispara natural dupa pubertate.
Cauzele hemoragiilor nazale
Cauzele hemoragiilor nazale sunt comune atat la copii cat si la adulti. Asadar, sangerarile nazale se pot produce in cazul hipertensiunii arteriale, situatii de stres sau emotii puternice, vorbit mult si tare, in urma unor infectii respiratorii care intereseaza mucoasa nazala (raceli), unele afectiuni ale vaselor sau ale sangelui (deficit de factori de coagulare), bagarea degetului in nas, o lovitura, inhalarea unor substante iritante, picaturile de pus in nas, suflatul nasului cu putere, bolile alergice care se manifesta prin stranut etc.
Ce facem in caz de hemoragie nazala
In niciun caz nu asezati copilul pe spate cu una sau ambele maini ridicate. Sangele care circula in maini va avea o viteza mai mare de reintoarcere (datorita gravitatiei) si riscul este sa creasca si mai mult presiunea intracraniana, fapt ce se reflecta la nivelul mucoasei nazale. De asemenea, asezat pe spate, copilul isi poate inghiti sangele care nu face bine mucoasei gastrice, uneori chiar poate vomita (voma de culoare inchisa ca un zat de cafea).
Ce trebuie facut: se aseaza copilul pe scaun cu calm, incercati sa il linistiti. Intre timp ii spuneti sa scuipe sangele care ajunge in cavitatea bucala, sa nu il inghita. Totodata presionati cu degetele mari narile copilului de osul nazal. Mentineti degetele pe nas timp de aproximativ 5 minute. NU curatati imediat nasul copilului, asteptati un sfert de ora si apoi curatati cu apa narile.
Daca hemoragia este abundenta si nu da semne sa se opreasca dupa primele minute de presionare nazala, atunci ii puteti administra un hemostatic (un coagulant) sau cumparati de la farmacie tampoane nazale care contin coagulant. NU folositi tampoane “preparate” de dumneavoastra din tifon, ii pot provoca micutului infectie.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară