Sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie (THDA sau THDA) reprezinta o tulburare de comportament manifestata prin deficit de atentie, impulsivitate, dificultati in desfasurarea unei sarcini, avand impact atat in dezvoltarea personala a copilului cat si in viata sociala.

Sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie (THDA sau THDA) reprezinta o tulburare de comportament manifestata prin deficit de atentie, impulsivitate, dificultati in desfasurarea unei sarcini, avand impact atat in dezvoltarea personala a copilului cat si in viata sociala.

ADHD debuteaza in general in copilarie, putand persista si in viata adultului, dar exista si cazuri cand se manifesta dupa adolescenta.

Cand ADHD debuteaza la copilul mic, diagnosticarea bolii este foarte importanta, iar sub tratament corespunzator boala se poate ameliora, in unele cazuri simptomatologia disparand la pubertate.

Care sunt cauzele si factorii de risc pentru sindromul ADHD?

Se pare ca nu sunt foarte clare cauzele acestui sindrom, insa factorul genetic pare a fi unul foarte important. Copiii mostenesc genetic predispozitia la aceasta boala, insa declansarea ei depinde foarte mult de factorii de mediu: stresul din familie, comportamentul parintilor cu copilul, jocurile de coordonare si inteligenta etc.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii Terapia Bowen – tehnica neuromusculară care stimulează organismul să se vindece De ce este periculos zahărul?

Studiile de imagistica cerebrala au scos la iveala modificari la nivelul creierului responsabil de atentie, inhibitie cerebrala si memorare, iar studiile biochimice au demonstrat disfunctionalitati ai neurotransmitatorilor (substante de “comunicare” intre neuroni) – norepinefrina si dopamina – responsabili in controlul atentiei.

De asemenea exista studii care au demonstrat riscul mai mare de manifestare a bolii la copii din mame care in timpul sarcinii au consumat aditivi alimentari, alcool, tutun si alte substante neurotoxice (plumb spre exemplu). In ceea ce priveste zvonul ce umbla cu privire la consumul in exces al dulciurilor in timpul sarcinii si incidenta mai mare de ADHD la copil studiile nu au fot relevante in aceasta privinta.

Chiar si in urma existentei factorilor de mai sus, se pare insa ca un copil cu predispozitie genetica pentru ADHD dezvolta boala sau nu in special raportat la contextul biopsihosocial. Mai exact, factorii de mediu sunt cei care au cea mai mare importanta in declansarea ADHD.

Cum tratăm cancerul cu ajutorul medicinei integrative și soluții din medicina biologică? Medicii români au ocazia să ȋnvețe de la unul din fondatori - medicul elvețian Thomas Rau

Care sunt simptomele in ADHD?

Acestea rezulta oarecum din descrierile de mai sus privind modificarile chimioneurologice. ADHD prezinta in principal trei tulburari de comportament:
- Incapacitatea copilului de a-si mentine atentia si aceasta este usor perturbata de stimulii din jur;
- Hiperactivitatea, ducand la un comportament inadecvat;
- Impulsivitatea (afectarea ariilor cerebrale de inhibitie) care il determina pe copil sa se implice in diverse activitati chiar foarte riscante fara a putea evalua gravitatea riscurilor.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri