IN ACEST ARTICOL:
Polipii sau vegetatiile adenoide reprezinta inflamatia si hipertrofia (cresterea in volum) a amigdalei faringiene a lui Luschka. Acesti polipi se dezvolta la copii in spatele foselor nazale spre faringe, spre deosebire de dezvoltarea lor la adult care are lor in fosele nazale. Cel mai adesea sunt afectati copii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, insa nu este exclus ca aceasta afectiune sa apara mai devreme sau mai tarziu, chiar la varsta adulta.

Respiratia defectuoasa provocata de polipi nu permite o oxigenare buna a creierului, astfel apar probleme in capacitatea copilului de invata, de a se concentra la scoala, randamentul acestuia fiind scazut. Totodata prin faptul ca urechea comunica cu cavitatea bucala prin trompa lui Eustachio, iar aceasta nu este bine aerisita din cauza polipilor, copiii sufera si de tulburari ale functiei auditive. Nici mancatul nu este usor, copilul obosind repede din cauza incapacitatii de a respira pe nas si de asemenea din cauza scaderii functiei olfactive (mirosul).

Cum se trataeaza polipii?

Ca unic tratament se face extirparea acestora prin chirurgie clasica sau chirurgie cu laser. Nu este recomandata interventia chirurgicala in cazul copiilor cu varste sub 5 ani pentru ca polipii vor creste la loc destul de repede. Insa daca micutul prezinta complicatii otice se va face interventia de extirpare a polipilor si mai devreme de 5 ani. Chirurgia cu laser este indicata in special polipilor de dimensiuni mici si cei care ajung in dreptul trompei lui Eustachio, fiind pulverizati cu laserul. Unii medici nu doresc aceasta metoda considerand ca ar putea avea unele urmari negative mai tarziu, chiar daca acum nu se stie inca nimic despre astfel de consecinte pe termen lung. Pentru polipii mari se va recurge la chirurgia clasica, interventie care la copil are loc prin cavitatea bucala, spre deosebire de adult unde se efectueaza prin nas. Operatia nu este foarte chinuitoare pentru micut si va fi retinut sub observatie dupa interventia chirurgicala timp de cateva ore sau o zi, pentru a interveni in cazul micilor complicatii care ar putea sa apara.

Nu trebuie sa insistati sa operati copilul de polipi daca acesta nu prezinta complicatii ce impun interventia chirurgicala, caci in marea majoritatea a cazurilor acesti polipi se resorb pana in jurul pubertatii.

Operatia de adenoidectomie este contraindicata in cazul tulburarilor de coagulare sau alte boli ale sangelui, in malformatii ale laringelui sau in perioade epidemice. Aceasta operatie de asemenea nu va fi efectuata niciodata in cadrul unui puseu febril si se va face atunci cand copilul prezinta o stare generala buna.

Un articol de Iulia Dibu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri