In trecut se considera ca un copil care era gras, dolofan, trosnea de sanatate. Daca vedea cineva un copilas mai slab, il considera plapand, probabil malnutrit si cu o sanatate precara. In timp insa efectele nocive ale obezitatii infantile au fost observate de medici, ajungand ca astazi sa se acorde o importanta deosebita preventiei si tratarii obezitatii infantile.
Care sunt cauzele obezitatii infantile?
Principala cauza este familia. Obezitatea unui copil reflecta stilul de viata al intregii familii. Daca parintii au un anume regim de hrana, nu au activitate fizica regulata sau nu se ocupa ca si copilul lor sa aiba una, mananca grasimi si dulciuri complexe, proteine amestecate cu lipide, de la fast-food, chips-uri, carnati, mezeluri, mancaruri prajite (cartofi, pui, etc), este evident ca si copilul va dezvolta obezitate.Insa factorul familial nu este singurul privind obezitatea infantila. Aceasta mai este determinata si de alti factori:
- diabet gestational - copilul are o greutate peste medie la nastere, parintii il hranesc mult si copilul nu revine la greutatea normala pentru varsta si inaltimea lui;
- lipsa sportului: adesea parintii prefera sa isi lase copiii in fata televizorului sau a calculatorului pentru a fi scutiti ei de a pierde mult timp avand grija de micut. Insa copilul prin aceaste activitati inlocuieste sportul cu sedentarismul si consuma dulciuri si chips-uri, alimente cu multe calorii fara insa a avea un consum energetic pe masura. Este normal ca acesti copii sa ia in greutate.
- Factorul genetic – acesta are o mare importanta, daca parintii sunt obezi riscul ca si copilul sa dezvolte obezitate este de 25%. Insa conditia ca un copil cu influenta genetica in acest sens sa devina obez este ca factorii de mediu (alimentatie, comportament, depresii, stare psihica, sportul) sa fie de asemenea favorabili
- Sedentarismul predipsune de asemenea la obezitate.
- Unele boli determina obezitate infantila, de exemplu hipertiroidismul, sindromul Cushing, depresia si unele probleme neurologice.
- Unele medicamente predispun la ingrasare, de exemplu antidepresivele etc.
Cum stim ca micutul este obez?
Determinarea obezitatii se face in special pe baza indicelui de masa corporala (IMC) care se calculeaza astfel :
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară