IN ACEST ARTICOL:
Problema raportului risc/beneficii pe care vaccinurile obligatorii il prezinta ridica din ce in ce mai multe semne de alarma in privinta parintilor. Cu cat mai multi parinti se informeaza cu privire la riscurile vaccinurilor, cu atat mai multi dintre acestia sunt speriati.

Problema raportului risc/beneficii pe care vaccinurile obligatorii il prezinta ridica din ce in ce mai multe semne de alarma in privinta parintilor. Cu cat mai multi parinti se informeaza cu privire la riscurile vaccinurilor, cu atat mai multi dintre acestia sunt speriati.


Ce este un vaccin si de ce este important?

Pentru a intelege mai bine ce este un vaccin va trebui sa vorbim putin despre sistemul imunitar si reactia acestuia la patrunderea unui germen strain in corp (bacterie, virus, parazit). Sistemul imun este capabil sa recunoasca un corp strain si sa il gaseasca atat in stare libera circuland prin corp cat si in interiorul unei celule unde incearca sa se replice (nu este valabil in toate cazurile (de ex. pentru virusul herpetic nu este valabil). Odata gasit si interactionat cu germenul, sistemul imun ii realizeaza “schema constitutionala” a microbului si reuseste sa sintetizeze anticorpi specifici pentru microbul respctiv. Sistemul imun mai are memorie, astfel el tine minte germenul si daca il va reintalni si alta data in viata (in functie de cat de lunga e memoria imunologica pentru germenul respectiv, putand dura de la ani pana la toata viata) il va recunoaste si va fi capabil sa actioneze mult mai prompt prin toate mecanismele pe care deja le stie, caci candva a pierdut mult timp pentru a le dobandi. Acum poate actiona foarte rapid, inlaturand germenul ianinte ca acesta sa reuseasca sa declanseze boala si sa apara simptomatologia pacientului.

Pe acest principiu de memorie imunologica au fost confectionate vaccinurile. Astfel, pentru boli grave care sunt adesea incompatiblile cu viata, declansand in istorie mari epidemii, s-a incercat sa se gaseasca o solutie prin care organismul sa faca cunostinta doar cu partea antigenica (cea care poate fi recunoscuta de sistemul imun) a microbului, fara ca microbul sa fie activ si sa poata declansa boala. Asa s-a ajuns la vaccinurile vii atenuate, insa acestea au riscul de a deveni active si chiar prin vaccinare se poate face boala. Apoi s-au izolat din virusuri doar partile antigenice, vaccinuri mult mai sigure.


Care sunt beneficiile vaccinurilor?

Bolile carora sunt destinate vaccinurile sunt adesea vitale, vaccinurile ajutand la reducerea multor astfel de cazuri si la disparitia unor epidemii sau chiar la eradicarea unor boli. Spre exemplu controversatul vaccin antigripal, despre care multi afirma ca nu este bun pentru ca racesc dupa ce il fac. De fapt, vaccinul antigripal este destinat virusului gripal, adesea letal. Omul face vacciunul iar sistemul lui imun deja lucreaza la antigenele din vaccin, motiv pentru care imunitatea generala scade putin. Este firesc ca fix in aceasta perioada persoana vaccinata sa raceasca sau sa faca o alta boala infectioasa, insa deloc letala. Raceala pe care o face repsectiva peroana este de natura bacteriana si trece fie de la sine, fie cu cateva medicamente, in functie de agresivitatea bacteriilor care au declansat afectiunea respiratorie, insa aceasta raceala nu impune riscuri vitale, pe cand unei infectii cu virus gripal de exemplu un copil nu ii poate rezista si foarte rar scapa cu viata un dult (vedeti exemplu gripei aviare). Asadar, in lipsa vaccinurilor mortalitatea ar creste considerabil atat in randul copiilor cat si in randul adultilor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri