De cele mai multe ori concediul de vara include si o vizita, cat de mica,la mare. Daca noi, adultii, ne simtim minunat pe plaja si ne racorim din cand in cand in apa marii, nu aceleasi lucruri sunt valabile si pentru cei mici. Nici chiar adultii nu au suficienta grija de ei, suferind adesea de arsuri solare, dar copiii?
Pentru ca sunt mici, copiii sunt mai senzibili la caldura iar celulele din pielea lor responsabile de protectia naturala pentru razele solare (melanocitele) nu reusesc sa secrete inacelasi ritm melanina ca in cazul adultilor. De asemenea cohisorii copiilor sunt mai sensibili, de aceea ei nu trebuie sa stea cu ochii in soare si sa poarte neaprat ceva pe cap, de preferabil sapca ce le tine umbra si pentru ochisori.Protectia solara pentru bebe
Bebe este foarte sensibil la caldura, nu doar la soare si nu isi poate exprima simptomele. Insa atunci cand ii este foarte cald cere mai multe lichide, pielea i se inroseste si este fierbinte la atingere si devine letargic ori usor irascibil. Ochisorii lui sunt foarte sensibili la lumina puternica, de aceea nu trebuie sa il tii cu ochii spre razele acestuia, ii poti efcta retina destul de grav. Sa nu uitam ca si pentru adulti este valabila teoria cum ca fiecare lumina puternica ce ne lasa acel punct luminos cand inchidem ochii (il vedem cu ochii inchisi) omoara celule din straturile optice ale retinei, celule ce nu se mai regenereaza. Bebe insa este mult mai sensibil decat un adult. Alte reguli pentru bebe:
- Sa nu il tii la soare cu capul descoperit
- Bebe nu trebuie sa faca plaja, iar daca il scoti la plimbare si nu poti evita in unele situatii razele soarelui trebuie sa ii ungi pielea cu creme protectoare special destinate bebelusilor (au un factor de protectie mai mare, un alt grad de hidratare etc.)
- Daca stai afara, bebe trebuie sa stea la umbra
- Daca ii este foarte cald si observi asta prin modificarile de culoare si temperatura ale pielii precum si prin transpiratiile excesive si starea letargica a micutului, atunci ii poti face o baita sa il mai racoresti putin, dar niciodata cu apa rece.
- Trebuie sa il hidratezi suficient pe bebe
- Nu-l lasa nici macar cateva minute in spatii inchise, neaerisite, cum ar fi in masina.
- Ideal ar fi sa nu-l scoti la plimbare intre orele 11:00 si 16-17 seara, interval cand arsita e in toi
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară