Alergiile alimentare la copii sunt destul de frecvente aparand la doi copii din patru. In cele mai multe cazuri acestea dispar pana la maturitate, dar exista si situatii cand persista toata viata. Dezvoltarea alergiilor alimentare nu tine cont de varsta, putand sa apara la bebelus sau la persoanele adulte.
Care sunt cauzele alergiilor alimentare?
Anumite substante din alimente sunt recunoscute de sistemul imunitar al organismului persoanei respective ca fiind non-self, considerandu-se ca au potential patogen, chiar daca pana nu demult acele alimente si substante fusesera tolerate. Care este mecanismul exact de declansare a acestor alergii alimentare nu se cunoaste cu certitudine, insa s-a observat influenta importanta a factorului genetic, astfel ca 25% dintre copiii care au un parinte alergic dezvolta si ei alergii alimentare, iar in cazul in care ambii parinti au alergie la anumite substante 50% dintre copii dezvolta alergii alimentare. De asemenea diversificarea precoce a alimentatiei bebelusului (sub 5-6 luni) se pare ca predispune la dezvoltarea ulterioara a alergiilor alimentare. Poloarea, stresul si socurile reprezinta de asemenea factori favorizanti, precum si lipsa odihnei sau cantitatea mare de alimente incorect diversificate. Copilul trebuie sa primeasca o alimentatie diversificata, astfel incat din majoritatea substantelor cu potential alergen sa primeasca o doza mica si diferita pe zi. Nu putem exclude alimentele din viata copilului, insa respectarea unor reguli este importanta, spre exemplu cea care spune ca un copil nu trebuie sa manance mai mult de 2 oua pe saptamana (sau unul, depinde de varsta).Aceste substante care devin antigene, alergene pentru organism, sunt de cele mai multe ori proteine, astfel ca am putea spune ca cele mai implicate alimente in producerea alergiilor sunt reprezentate de carne si oua. Sunt si alte alimente care produc alergii, cele mai importante fiind: lapte de vaca, oua, cereale, alune, alte tipuri de nuci, soia, peste si fructe de mare.
Cum se manifesta alergiile alimentare?
De multe ori alergia alimentara este confundata cu intoleranta la anumite alimente. Insa in cazul intolerantei nu este implicat sistemul imunitar, organismul nu accepta un aliment in cazul intolerantei si raspunde prin manifestari digestive, insa in cazul alergiilor este implicat sistemul imunitar cu declansarea de procese inflamatorii care pot produce edeme ale unor organe implicate in functiile vitale, cum ar fi edemul anumitor segmente din tractul respirator, ceea de duce la asfixia copilului si chiar moarte (edemul glotic, al limbii etc.).
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară