4. invata-l sa aprecieze. Pune-l sa te ajute in diverse activitati ale casei cum ar fi curatenia, sa isi spele farfuria dupa fiecare masa, sa isi faca singur patul. De asemenea atunci cand greseste, ofera-i loc sa isi poata repara greseala. Spre exemplu daca a stricat o jucarie fie o va repara, fie nu va mai primi alta. Daca a murdarit un perete il va curata.
5. Vorbeste-i calm dar ferm. Copilul are nevoie de o pedeapsa atunci cand, desi i s-a explicat ca greseste, nu vrea sa inteleaga. Spre exemplu daca se joaca la masa cu mancarea in loc sa se hraneasca spuneti-i calm, dar ferm: “Ori mananci, ori pleci de la masa.”.
6. tineti-va de cuvant. Nu lasati vreodata loc sa se inteleaga ca in unele conditii nu va tineti de cuvant. Daca i-ati zis copilului ca o perioada de timp nu mai primeste jucarii fiindca le-a stricat pe cele pe acre le aveati, tineti-va de cuvant. Daca ati dat o pedeapsa, respectati-o. Copiii sunt cei mai buni santajisti in fata parintilor, doar sa miste putin din gene si le-a inmuiat sufletul. Odata ce au inteles asta, posibilitatile de disciplinare devin mult mai putine.
7. nu uita sa comunici cu copilul tau, chiar daca uneori ajungi tarziu acasa. Nu-l intreba doar despre scoala si cateva lucruri privind temele sau cu cine s-a jucat si unde. Comunica cu el despre acele lucruri care pentru el chiar conteaza, fa-l sa-ti spuna lucruri pe care ar vrea sa ti le marturiseasca, ce l-ar face fericit, lasa-i libertatea de a comunica cu tine chiar daca este uneori epuizant. Intreaba-l si despre el, nu doar de activitatile lui. Fi-i cel mai bun prieten.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară