Otita face parte dintre cele mai frecvente patologii ale copilariei. Desi pare a fi o infectie banala, totusi riscurile de evolutie in cazul netratarii acesteia sunt grave, precum hipoacuzie pana la surditate, meningite, infectii cerebrale, septicemii care pot evolua la randul lor cu exitus. Asadar, otita trebuie diagnosticata si tratata la timp.
In functie de localizarea sa, otita poate sa apara ca o infectie la nivelul conductului auditiv extern (canalului urechii) reprezentand otita externa sau la nivelul urechii medii, purtand numele de otita medie. Urechea medie se desparte de canalul auditiv estern printr-o membrana fina numita timpan, ale carei vibratii determina auzul. Urechea medie contine cele trei oscioare, scarita, nicovala si ciocanul, care se sprijina la un capat pe timpan si la celalalt pe urechea interna realizata din mai multe elemente ce determina un mecanism complex de transformare a impulsului mecanic de la vibratiile timpanice in impuls chimic care va urma calea nervoasa pentru interpretarea auditiva de la nivelul ariei auditive din creier.Otita externa
Otita externa apare mai frecvent la copilul mare, la cei care inoata, se scobesc mult cu degetelul sau betisorul in ureche sau obisnuiesc sa stea mult timp cu capul sub apa. Practic, aceasta otita ce apare la nivelul conductului auditiv extern este favorizata de mediile cu umezeala mare (sau de expunerea la umezeala). Copilul incepe sa simta durere in urechea respectiva, acuza ca nu mai aude sau ca aude pocnituri, paraieturi datorita secretiilor, poate sesiza si scurgeri purlente si chiar sanguine pe perna. La sugar se observa ca acesta nu doarme pe partea urechii afectate si de asemenea cand medicul misca pavilionul urechii (cartilajul) sau apasa pe zona invecinata acestuia, micutul isi retrage capul si plange, semn ca simte durere si disconfort. In cazul bebelusilor este mai greu de diagnosticat otita, mai ales daca face febra, fiind greu de dedus de unde vine infectia. De aceea atunci cand bebelusul face febra este obligatoriu consultul ORL.
Alti factori favorizanti ai otitei medii constau in expunerea prelungita la frig, igiena deficitara a urechilor, curatarea urechilor cu instrumente neadecvate care pot produce leziuni, scaderea imunitatii generale etc.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară