Cauzele depresiei copiilor si adolescentilor nu au putut fi evaluate cu certitudine, insa s-a observat implicarea majora a factorilor de mediu si mai putin a celor genetici. Initial se credea ca este vorba despre o transmitere genetica pentru ca acei copii cu parinti depresivi sufereau si ei de depresie, ca mai apoi studii psihologice sa evidentieze ca era vorba despre un comportament copiat de la parinti, acestia fiind cel mai important model pentru copii. De asemenea copiii care sunt des criticati de parinti sufera de depresii, ajungand sa creada ca ei nu sunt buni de nimic, ca isi dezamagesc mereu parintii care sunt, de fapt, persoanele pe care le iubesccel mai mult. Alte modele familiale influenteaza copilul in acest sens, cum ar fi divorturile, discriminarea intre frati sau frecvenetele exemple bune pe are parintii le gasesc in alti copii mai putin in ei (X este mai bun, inavata mai bine, e mai destept, e mai frumos, e mai...)., copilul simtind ca nu va putea atinge niciodata performantele celui care este mereu prezent in exemplele bune ale parintilor. Unele substante predipun la derepsie, cum e fumatul (pasiv sau activ), dar si alimentatia inadecava, bogata in grasimi, care strica inclusiv imaginea de sine prin ingrasarea copilului sau adolescentului care nu se mai simte astfel agreat si bine integrat in societate.
Comportamentul agresiv din mediile unde copilul activeaza prezinta de asemenea o influenta negativa asupra copilului (anturajul, scoala, locul de munca, gradinita, si sa nu uitam, familia – nu sunt deloc rare cazurile de violenta familiala). Copilul ajunge sa isi piarda drastic increderea de sine, ceea ce duce inevitabil la tristete si comportament depresiv. Din pacate daca acest comportament a fost dobandit in copilarie, el risca sa manifeste tendinte depresive toata viata, demonstrandu-se ca peste 50% din adolescentii care s-au sinucis au avut ca fond depresiile infantile.
Cum tratam un copil in depresie?
In primul rand el trebuie sa isi recapete stima de sine si increderea in fortele proprii si rar va reusi singur. De aceea primul lucru de care are nevoie este afectiunea, apoi de apreciere, ca mai apoi sa isi reevalueze propriile valori si sa creada in ele. Pentru ca urmarile depresiei pot fi grave, este indicat sa mergeti cu copilul/adolescentul la teraput, indicat este ca teraputul sa aiba si studii psihologice cognitiv-comportamentale, nu doar psihanalitice. Nu este indicat medicul psihiatru, mai degraba cel psiholog. Medicatia psihiatrica se impune doar in cazuri grave si de obicei atunci cand sunt asociati si alti factori precum alcoolismul sau drogurile, cand terapia antidependenta se efectueaza simultan cu cea antidepresiva.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară