Anemia este o patologie frecvent intalnita la copii avand diverse cauze: carente alimentare de fier, pusee diareice care modifica absorbtia intestinala a fierului, cresterea si dezvoltarea oganelor care cresc necesitatea generala a organismului, pierderi prin sangerari nazale (epistaxis) care sunt frecvente in copilarie sau pierderi in urma unor interventii chirurgicale (apendicitectomie de exemplu).
Ce inseamna sa fii anemic?
Termenul de “anemie” defineste de fapt mai multe procese afectate care au aceeasi consecinta: scaderea capacitatii de oxigenare a tesuturilor. Pentru a intelege mai bine trebuie sa stiti ca globulele rosii sunt responsabile de oxigenarea celulara, ele preiau oxigenul de la plamani si il cedeaza tesuturilor. Pentru a putea face acest lucru celulele rosii contin hemoglobina, o proteina speciala care doar atunci cand leaga fier isi modifica forma spatiala astfel incat sa poata capta respectiv ceda oxigenul. Asadar, tocmai am descoperit un prim tip de anemie: cea prin deficit de fier sau feripriva. Daca este insuficient fier, hemoglobina nu are ce lega, deci nu va putea apoi sa preia si sa cedeze oxigen, rezultatul final fiind oxigenarea insuficienta a tesuturilor.
Totodata un numar mai mic de globule rosii duce la acelasi efect de hipooxigenare tisualara. Globulele rosii sunt facute in maduva rosie a unor oase precum cele craniene, stern, coaste, vertebre sau oasele pubiene. In maduva rosie, pentru a putea fi “confectionate” globulele rosii este nevoie de acid folic dar si de vitamine precum B6 sau B12. Asadar, carente de acid folic, vitamina B6 sau B12 duc iarasi la anemie.
Mai exista o cauza care poate duce la anemie: cea a insuficientei de aport. Mai exact, fie exista o carenta alimentara de fier, adica nu mancam suficiente alimente care contin acest mineral, fie exista o patologie care impiedica absorbtia la nivel intestinal a fierului (diaree, boli inflamatorii ale intestinului subtire) ori fierul pe care il mancam nu este in stare absorbabila. Pentru a absorbi fierul, acesta trebuie sa isi modifice valenta in stomac si modificarea de valenta se face strict in prezenta vitaminei C. Iata deci ca si lipsa acestei vitamine poate contribui la carentele feriprive. De aceea atunci cand oferiti copilului sau luati pentru dumneavoastra ca adult suplimente cu fier, este bine sa le asociati cu vitaminele B6, B12, C si acid folic.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară