Relatiile in familie se complica odata cu aparitia, mai mult sau mai putin oficiala, a primelor indragostiri.

Unii parinti, prea autoritari sau dimpotriva prea protectori, nu faciliteaza deloc lucrurile. Intervenind prea mult in viata copilului lor, ii provoaca o lipsa de incredere, care va sta la originea dificultatilor relationare.

Multi adolescenti refuza sa semene cu parinti lor sau sa devina ca ei. „ Prea multa angoasa!” spun ei. Nu se jeneaza ca sa remarce ca, la patruzeci de ani, parintii sunt „scosi din circuit” sau depasiti, incapabili sa faca sport, sa asculte adevarata muzica sau sa fie mai sensibili la „cauzele importante”.

Acesti parinti sunt „plesniti” peste fata de entuziasmul si cautarea absolutului al adolescentului; isi dau seama ca idealurile lor s-au tocit odata cu trecerea timpului. Ei observa ca parinti sunt mai putin antrenati in pasiune si lucruri usuratice, prea dominati de constrangeri si teama (de boala, moarte, de a pierde ceea ce au). Au invatat sa cantareasca lucrurile, sa vada reversul medaliei, sa gandeasca inainte de a actiona, sa le fie teama de dorintele lor. Unii adulti isi dau seama atunci ca au fost infideli lor insisi. Astfel, intre cele doua generatii se pot instala amaraciune, agresivitate sau distanta.

Unii parinti refuza sa admita ca odorul lor a crescut nu ca sa-l sacaie si ca sa abuzeze de puterea lor, ci ca sa incetineasca trecerea timpului „personificata” de copilul lor. Cu cat il vor trata ca pe un copilas imatur, cu atat timpul va ramane pe loc si ei se vor simti tineri. Alti parinti constata intelectual ca adolescentul lor devine un adult, dar nu-l inteleg din punct de vedere emotional. Accepta nevoia lui de autonomie, dar in acelasi timp sufera pentru ca se simt respinsi, apar reprosuri de tipul: „Dupa tot ce am facut pentru tine!”

Relatiile in familie se complica odata cu aparitia, mai mult sau mai putin oficiala, a primelor indragostiri. Parintii viseaza sa regaseasca nepasarea si atitudinea usuratica a adolescentului... Iar atunci cand adolescentul lor incepe sa se intalneasca cu o fata, retraiesc in felul lor acele emotii trecute. In consecinta, fara sa-si dea seama, pot sa fie in competitie cu el si sa pozeze ca rival. Nu ca sa o seduca pe prietena in locul fiului, (evident nu e ceva sexual), dar tatal ar putea sa faca o reflectie asupra felului in care fiul sau abordeaza aventurile sau sa faca o remarca ofensatoare despre lipsa lui de experienta. Nici mama nu va ramane mai prejos: o va gasi pe iubita vulgara, stearsa, prost crescuta...din aceasta cauza, din cauza nostalgiei persistente, unele reactii par excese sau de neinteles.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri