IN ACEST ARTICOL:
Copiii nu pot tine cont in mod riguros de legile igienei, nu pot fi suficient de atenti incat sa nu-si produca nici macar o mica zgarietura care sa le creasca gradul de infectivitate cutanata si nu isi pot controla atingerile, atat fata de obiecte cat si fata de ceilalti copii cu care se joaca sau chiar fata de animale. Astfel ca apararea copilului in fata infectiilor contagioase este deosebit de dificila.

Cel mai frecvent veziculele apar la nivelul fetei, in jurul gurii si nasului, la fel si la nou-nascuti. Insa impetigo se poate manifesta in orice alta zona a corpului, fiind deosebit de contagioasa. Veziculele cresc in dimensiuni si ca numar: leziunile variaza in dimensiune de la marimea unui cos pana la marimea unei monede.

Impetigo este una dintre cele mai obisnuite infectii la copii. Poate aparea si la adulti, insa aceste cazuri sunt mai rare.

Stafilococul secreta o toxina care ajuta la raspandirea infectiei in pielea din jur. Acesta toxina distruge o proteina care leaga celulele tegumentului unele de altele si favorizeaza diseminarea infectiei intre straturile pielii. In infectia cu stafilococ basicile sunt mai mari si mai rezistente, se sparg mai greu. In infectia cu streptococ basicile sunt mai mici si se sparg mai usor, lasand o piele umeda, rosiatica.

Copiii mai pot asocia febra si umflarea ganglionilor cervicali (de la nivelul gatului), cazuri ce demasca un prognostic mai putin favorabil si trebuie sa va prezentati urgent la medicul pediatru.

Tratamentul in impetigo

Impetigo este rareori periculos, de obicei se vindeca de la sine in doua-trei saptamani. Insa datorita riscurilor pe care le poate ridica pentru copil cat si din dorinta ca micutul sa aiba confort, sa nu sufere, sa nu-l doara etc. medicii trateaza impetigo cu antibiotice, in special locale, ca ungunete si creme, pentru a evita administrarea orala a acestora si metabolizarea hepatica. Cel mai mare risc pentru sanatatea copilului pe care impetigo il ridica este cel de glomerulonefrita, o afectiune grava a rinichilor ce se manifesta prin dureri, edeme (umflare pe baza de retentie de apa) si hematurie (urinare rosiatica, cu sange). Aceasta afectiune poate avea urmari deosebit de grave asupra sanatatii copilului, de aceea se prefera tratarea afectiunii impetigo imediat de la diagnostic. Alte motive pro tratament sunt cele de confort, copilul va ramane mai putin timp izolat, se vindeca mai repede, are mancarimi mai putine, se scarpina mai putin. Trebuie mentionat ca orice copil diagnosticat cu impetigo este izolat la domiciliu si familia va fi imformata cu privire la normele de igiena pe care le vor urma cu totii, norme despre care vom vorbi in preventie. Tratat corect, imetigo se vindeca fara urme si urmari negative asupra sanatatii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri