Apendicita reprezinta una dintre cele mai cunoscute boli, fiind atat de populara in special datorita incidentei sale crescute. Apendicita reprezinta cea mai comuna cauza de abdomen acut si cel mai frecvent apare pana la varsta de 30 de ani, afectand atat copiii mici, cat si prescolarii, scolarii, adolescentii sau chiar adultii (mai rar).
Ce este apendicita?
Pe scurt am putea spune ca apendicita reprezinta inflamatia sau/si infectarea apendicelui. Dar ce este apendicele vermicular? Acesta este un tesut limfoid (adica apartine sistemului imunitar) asemanator unui deget de manusa care se prinde de rect in partea sa inferioara. Rectul este primul segment de unde incepe intestinul gros si la nivelul lui se termina intenstinul subtire, avand forma unui fund de sac (care se continua cu colonul) situat la normal in fosa inghinala dreapta, adica deasupra piciorului drept in abdomenul inferior.
Exista cazuri cand pozitia cecului si deci si a apendicelui este anormala, adesea din cauza unor subdezvoltari ale colonului in viata intrauterina a copilului. Astfel este posibil ca cecul sa nu mai ajunga sa coboare in fosa inghinala dreapta ci sa fie subhepatic, la nivelul ficatului ori chiar mai sus, in literatura de specilitate citandu-se un caz de apendicitectomie cu apendice retrogastric. In aceste situatii insa diagnosticul apendicitei este deosebit de greu de pus, astfel ca o banala apendicita poate da batai de cap si celor mai experimentati medici.
Acum, ca am aflat ce este apendicele, putem intelege ca inflamatia si/sau infectia lui reprezinta apendicita si ca durerile si iradierile acestor dureri depind de locul in care se afla apendicele, dar si de gradul de suportabilitate a fiecarui copil la durere (toleranta proprie la durere), precum si de stadiul de evolutie a inflamatiei/infectiei.
Cum se manifesta apendicita la copii?
In general triada febra, durere si leucocitoza inclina diagnosticul spre apendicita. Copilul simte durere in zona periombilicala, de diverse intensitati in functie de evolutia bolii si de toleranta la durere a copilului, insa aceasta durere are caracter persistent, se poate asocia cu diaree, greata si varsaturi, uneori durere la atingerea abdomenului (semn grav, este urgenta medicala, in peritonita are abdomenul o asemenea sensibilitate), greutate la mers sau la unele miscari ample de flexie a membrului drept pe trunchi etc. Mare atentie se recomanda parintilor, caci ei pot sa puna simptomatologia copilului pe fondul diareei sau a varsaturilor ori indigestiei, ceea ce este gresit, trebuie neaparat sa consultati medicul specialist si aceasta cat mai urgent, apendicita fiind o patologie ce poate evolua cu abdomen acut (peritonita) in decurs de numai cateva ore! In cazul localizarii anormale a apendicelui copilul poate simti dureri in zona hepatica, cu iradieri in spate spre exemplu, insa va face febra.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară